"OVD-Info": Varas iestādes var likumīgi turēt Navaļnija līķi līdz 30 dienām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs
Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Izmeklēšanas komitejas procesuālā pārskatīšana, kas sākta 16. februārī pēc Alekseja Navaļnija nāves, ļauj Krievijas varas iestādēm 30 dienas neatdot politiķa līķi viņa radiniekiem. Tā intervijā norādīja cilvēktiesību projekta "OVD-Info" krimināllietu koordinatore Eva Levenberga, ziņo "Meduza".

"Vakar mēs uzzinājām, ka komiteja ir sākusi izmeklēšanu, un radās jautājumi, kādēļ.

Izmeklēšana nepieciešama tādēļ, lai neatdotu ķermeni. Jo, kamēr tiek veikta pārbaude, viņi var likumīgi paturēt šo ķermeni līdz 30 dienām,” sacīja Levenberga.

Pēc viņas teiktā, standarta pārbaude ilgst trīs dienas, bet, ja nepieciešams veikt ekspertīzes, pārbaudi var pagarināt līdz 30 dienām.

"Droši vien varam gatavoties šim periodam [30 dienām], jo Alekseja Navaļnija gadījums pats par sevi ir diezgan neparasts un, visticamāk, ies šo ceļu," uzskata Levenberga.

Viņa pieļāva, ka Krievijas varas iestādes līķi varētu nodot radiniekiem agrāk: "Lai izvairītos no turpmākām spekulācijām par Navaļnija nāvi, varasiestāžu interesēs ir ātrāk atdot līķi."

Video: Pēdējais ieraksts, kurā iemūžināts Navaļnijs

Kā ziņots, Krievijas varasiestādes piektdien pavēstīja, ka Navaļnijs nomiris cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū. Navaļnija līdzgaitnieki sestdien apstiprināja, ka opozicionārs ir miris.

Navaļnijs tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu