Marasms vai mēģinājums izpelnīties popularitāti? Bijusī NBA zvaigzne no līgas grib padzīt eiropiešus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nikola Jokičs un Kristaps Porziņģis
Nikola Jokičs un Kristaps Porziņģis Foto: AFP / Scanpix

Bijušais Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) saspēles vadītājs Gilberts Arenass savā podkāstā "Gil's Arena" absurdi izteicies par Eiropas spēlētājiem pasaules spēcīgākajā basketbola līgā.

Pēdējo desmit gadu laikā NBA arvien mazāku lomu laukumā spēlē aizsardzība, kamēr būtiski pieaudzis ir vidēji mačā izpildīto tālmetienu skaits.

NBA piedāvātais basketbols (vismaz regulārajā sezonā) ir tendēts uz augstu rezultativitāti, otrajā plānā atstājot augsta līmeņa aizsardzību. Arenass uzskata, ka šajā situācijā vainojami eiropieši.

"Tu ej koledžā, kur iemācies spēlēt aizsardzībā. Kurā koledžā iet eiropieši? Viņi nestudē koledžās. Viņiem nav atlētiskuma. Viņiem nav ātruma un atsperīguma. Viņi ir "caurums" aizsardzībā. Šobrīd NBA ir 150 eiropieši. No viņiem labi aizsargi ir tikai Rūdijs Gobērs un Jannis Adetokunbo. Atskaitot [šos abus spēlētājus], viņi ir tikai uzbrukuma spēlētāji. NBA atņēma [spēlei] agresivitāti. Kad viņi [eiropieši] šeit pirmoreiz parādījās, viņiem bija par grūtu. Laikam ejot uz priekšu, [NBA] pamīkstināja noteikumus. Tas netika darīts amerikāņu, bet gan eiropiešu dēļ," sacīja Arenass.

Bijušais saspēles vadītājs savus izteikumus gan reti bāzē faktos. Varbūt viņam šķiet, ka visi spēlētāji, kuri nav dzimuši ASV, ir eiropieši. Tas būtu jautājums par Arenasa ģeogrāfijas zināšanām. Bet viņam nav taisnība arī faktu līmenī - šosezon NBA spēlē 125 ārpus ASV dzimuši basketbolisti no kopumā 40 valstīm.

Otrkārt, Arenass savas karjeras laikā neizpelnījās laba aizsardzības spēlētāja reputāciju. Tieši otrādi - viņš tika uzskatīts par labu punktu guvēju un tālmetienu izpildītāju, bet ne labu spēlētāju aizsardzībā. Teorijā, vadoties pēc paša Arenasa izteikumiem, arī viņam nebūtu vietas NBA.

Treškārt, apgalvojums, ka NBA basketbolisti spēli aizsardzībā apgūst tikai koledžā, ir aplams. Divi Arenasa laika basketbolisti, Taisons Čendlers un Dvaits Hovards izcīnīja gada labākā aizsardzības spēlētāja trofejas. Hovards šo godu izpelnījās pat trīs sezonas pēc kārtas. Gan Čendlers, gan Hovards NBA ienāca tieši no vidusskolas. Līdz ar to viņi prasmi spēlēt aizsardzībā neapguva koledžā, kā to apgalvo Arenass.

Turklāt lietuvietis Domants Sabonis mācījās ASV koledžā, bet viņš vietu zem NBA "saules" nav izpelnījies ar aizsardzību.

Bijušais basketbolists, viesojoties Dena Patrika šovā, gan norādīja, ka viņa monologs par eiropiešu negatīvo ietekmi uz basketbolu bijis sarkastisks vēstījums NBA neatgriezties "1985. gada līmenī."

Tomēr šāds tonis un agresija gluži neizklausās pēc sarkasma:

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu