Liene Ušakova ar māti TV šovā spriež, kādēļ nevajagot vakcinēt bērnus. Izteikumus komentē BKUS un STV pārstāvji (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Dīdžejmeitene, dziedātāja un šovu zvaigzne Liene Ušakova vienā no šova "Slavenības. Bez filtra" sērijām sarunājās ar savu mammu, apspriežot medicīnu un vakcināciju. Izskanējušie apgalvojumi satrauca daudzus šova skatītājus. Kas par tiem sakāms pašam kanālam STV un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai (BKUS)?

"Tu zini manu attieksmi pret tradicionālo medicīnu un slimnīcām kā tādām. Es esmu tikai par to, kas skaitās netradicionāla [medicīna]," paziņoja Ušakovas mamma.

Viņa norādīja, ka tas attiecas arī uz dzemdībām - sieviete esot par bērnu piedzimšanu ārpus dzemdību iestādēm.

Pēc tam viņa pievērsās daudz kategoriskākiem un alternatīvākiem uzskatiem. "Es esmu par to, lai bērni netiktu vakcinēti, nekādā gadījumā! Man ir ļoti laba pieredze šajā jautājumā, nevakcinējot savu pēdējo bērnu, viņam ir 16 gadi un viņš ne reizi nav slimojis ne ar ko. Ja vēlaties veselus bērnus, lūdzu, nevakcinējiet viņus!"

Viņa paziņoja, ka to zinot caur savu "pieredzi un dziedniecības darbu". "Redzot un dzirdot to, kādas šausmas šobrīd notiek apkārt, ka bērni pēc vakcinācijas paliek slimi, invalīdi, zaudē dzirdi, zaudē redzi,

man šādu piemēru ir miljons!"

Arī Ušakova paziņoja, ka viņas bērnam neesot veikta "neviena pati pote" un viņam "viss esot vislabākajā kārtībā".

Pret šādiem uzskatiem aktīvi cīnās mediķi un BKUS Ģimenes vakcinācijas centrs. Komentējot konkrēto gadījumu, centra speciālisti portālam "Apollo.lv" norādīja, ka par vakcināciju publiskajā telpā atrodami gan izdomājumi un mīti, gan zinātnisko pierādījumos un faktos balstīta informācija.

"Ja cilvēks ir pārliecināts par to, ka viņam ir taisnība, viņš vēlas dalīties ar informāciju, kuru kaut kur atradis un tai noticējis. Tas vienmēr ir noticis un notiks, tāpēc vienīgais ceļš, kā atšķirt, vai kāda cilvēka teiktais ir patiess, ir ieguldīt pūles, izvērtējot šo paziņojumu.

Lai atšķirtu nepatiesu informāciju no zinātniski pamatotas, jāizmanto kritiskās domāšanas prasmes. Taču kritiskā domāšana ir jāmācās un jātrenē, kas prasa ilgu laiku.

Tāpēc ir izstrādātas gan vietnes, gan metodes, gan rīki, kā ātrāk saprast, kāda ir patiesā informācija par interesējošo tēmu.

Lai vecāki vienmēr varētu atrast uzticamu informāciju, kuru sagatavojuši bērnu ārsti, ir izveidots Bērnu slimnīcas portāls veselapasaule.lv. Plašākā informācija par vakcināciju atrodama šeit.

Šeit pieejama atsevišķa sadaļa par mītiem, kas saistīti ar vakcināciju, tai skaitā raidījumā pausto informāciju.

Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra speciālisti iesaka arī rīku, kas īpaši izstrādāts mītu par veselības tēmai atspēkošanai. Šo rīku izstrādājuši eksperti no Roberta Koha institūta, un to sauc par "patiesības sviestmaizēm", kas sastāv no slāņiem: fakts, mīts, mīta veidošanās skaidrojums un to atspēkojošais fakts.

Īpaši daudz mītu visā pasaulē ir par vakcināciju, tāpēc par populārākajiem patiesības sviestmaizītes jau ir izstrādātas un atrodamas šeit.

Roberta Koha institūtā ir izstrādāta "patiesības sviestmaize" arī par raidījumā pausto tēmu.

Fakts: vakcīnām ir mazāki riski nekā infekcijām un slimībām, pret kurām tās pasargā.

Mīts: "vakcīna ir bīstamāka par infekciju".

Mīta veidošanās skaidrojums: veiksmīgas vakcinācijas programmas ir būtiski ierobežojušas vai pat pilnībā izskaudušas daudzas infekcijas slimības [..], tāpēc lielākajai daļai cilvēku nav pieredzes, kas tās ir par slimībām. Ja nav bijusi tieša saskare, var rasties iespaids, ka iespējamie vakcinācijas riski ir nopietnāki nekā šo infekcijas slimību riski, ar kurām cilvēkam nav tiešas pieredzes. Tomēr daudzas, tai skaitā arī smagas slimības, var atkal parādīties, ja vakcinācijas aptvere samazinātos.

Fakts, kas to atspēko šeit.

Par gadījumu Latvijā, kas uzskatāmi ilustrē šo "patiesības sviestmaizi", iespējams izlasīt šeit:

Vēl nesen arī Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja prof. Dace Zavadska intervijā portālam "Apollo.lv" skaidroja, ka nevakcinētā sabiedrības daļa ir drauds trauslajai sabiedrības daļai dažādos vecumos. Gan bērniem, gan vecākiem cilvēkiem.

Nevakcinētam bērnam apmeklējot sabiedriskas vietas, palielinās inficēšanās risks gan pašam, gan apkārtējiem.

"Bet, protams, ir bijuši un būs tādi vecāki, kas savus bērnus atsakās vakcinēt. Tiešām varu teikt, ka tie vecāki, kuri bez īsta, patiesa medicīniska pamatojuma atsakās vakcinēt bērnus, viņi ir egoisti un dzīvo uz citu cilvēku rēķina, nekā citādāk to nosaukt nevar. Jo tie, kas vakcinējas, tie nodrošina viņiem to pietiekami drošo vidi apkārt. Bet, tiklīdz nevakcinēto kļūs vairāk, tā bīstamība būs tieši viņiem," skaidroja speciāliste.

Šova "Slavenības. Bez filtra" producentu kompānija "Brīvdienas" portālam "Apollo.lv" gan norādīja, ka problēmu sižetā nesaskata.

"Vispirms vēlamies vērst uzmanību, ka šovs "Slavenības. Bez filtra" ir izklaidējoša, nevis izglītojoša satura šovs. Šova mērķis, kā to atklāj arī tā nosaukums, ir atspoguļot Latvijas slavenību ikdienu, domas un notikumus tieši tādus, kādi tie ir – bez filtra.

Tas nekādā veidā nenozīmē, ka paustie viedokļi saskan ar producentu vai kanāla uzskatiem un pārliecībām.

Tā kā šāds viedoklis no šova dalībnieces izskanēja pirmo reizi, neredzam pamatu satraukumam, ka Liene Ušakova mērķtiecīgi popularizētu antivakseru pārliecību, izplatot dezinformāciju. Epizodē tika atspoguļots personīgais viedoklis, tāpēc tas nav jāpieņem kā eksperta ieteikums vai komentārs, kurš pieņemams kā taisnība.

Tā kā likums nenosaka, ka jebkāda veida vakcinācija indivīdam ir obligāta, lēmums par labu vai sliktu tai ir katra vecāka rokās. Neskatoties uz to, pirms pieņemt būtiskus lēmumus, aicinām katru kritiski izvērtēt jebkādu publiskajā telpā pieejamo informāciju un konsultēties ar speciālistiem."

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu