Divi nīderlandieši Latvijā izglābj cilvēku kontrabandistu pamestus migrantus. Tagad vienam no viņiem draud cietumsods (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Abdulāls Huseins un Martina Dopena sarunu šovā "Beau".
Abdulāls Huseins un Martina Dopena sarunu šovā "Beau". Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video.

Diviem Nīderlandes Latvijā pērn izglābuši cilvēku kontrabandistu pamestus bēgļus. Starp migrantiem bijusi arī māsa vienam no iesaistītajiem nīderlandiešiem, kuram nu Latvijā draud cietumsods par mēģinājumu nelegāli pārvadāt migrantus, ziņo "DutchNews".

Abdulāls Huseins pats ieradās Nīderlandē kā bēglis no Sudānas. Viņš ar savu draudzeni Martinu Dopenu mēģināja glābt savu māsu un vēl četrus bēgļus, kurus Latvijā bija pametuši cilvēku kontrabandisti.

Abi apsūdzētie savu stāstu atklāja sarunu šovā "Beau". Abdulāls savu māsu atrada novembrī, pamestā fermā Latvijā.

"Viņa dzēra izkausētu ūdeni no sniega. (..) Pārējiem bēgļiem no staigāšanas bija asiņainas kājas. Viena sieviete bija stāvoklī un kļuvusi ļoti vārga, bet kāda cita dāma vispār nevarēja pastaigāt,” raidījumam stāstīja Dopens.

Pēc tam viņi kopā ar Huseina māsu Mabroku un diviem citiem bēgļiem centās nokļūt atpakaļ Nīderlandē viņu noīrētajā automašīnā. Viņiem izdevās droši tikt līdz Lietuvai.

Tad jaunieši sāka saņemt satraukuma pilnus zvanus no vīrieša un sievietes, kuri palika fermā, un baidījās, ka tagad viņu atrašanās vieta kļūs zināma. Huseins un Martina nolēma atgriezties fermā, lai arī viņus nogādātu Centrāleiropā.

"Mēs zinājām, kāds būs viņu liktenis un ka viņi varētu nomirt. Mēs nekad sev to nepiedotu,” sacīja Dopena.

"Es pats biju bēglis un zinu, kā ir būt bezspēcīgam. Tas vīrietis un sieviete bija atdevuši visu, viņu ģimenes bija atdevušas visu, lai mēģinātu viņiem palīdzēt," atminas Huseins.

Taču atceļā uz Lietuvu automašīnu apturēja robežsargi. Huseins un Dopena tika nopratināti un apsūdzēti cilvēku tirdzniecībā. Abi bēgļi tika nosūtīti pāri robežai uz Baltkrieviju.

Dopena tika atbrīvots un viņai ļāva atgriezties Nīderlandē pēc 6000 eiro iemaksāšanas. Taču bija vajadzīgs vēl mēnesis un 30 000 eiro, lai arī Huseins, kuram jāgaida tiesa Latvijā, tiktu atbrīvots.

"Es varu tikai minēt, ka izkļuvu ātrāk, jo es esmu baltādaina un viņš ir melnādains," komentēja Dopena.

Jauniešu advokāte Frīderieka Dēla sacīja, ka turpmākais ceļš būs "sarežģīts".

"Parasti ar cilvēku kontrabandu nodarbojas noziedznieki. Bet pat tad, ja jūsu nodomi ir labi, jūs par to joprojām var saukt pie atbildības," viņa sacīja.

"Ja neko nevarēs darīt, es došos uz cietumu, zinot, ka palīdzēju savai māsai. Es to nenožēloju," sacīja Huseins.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu