Pagājušais gads ir pagājis dažādās noskaņās - ir bijuši mirkļi, kas liek aizdomāties par pasauli mums apkārt, brīži, kuros smējāmies un brīži, kuros smiekli nenāca. Šie ir 2019. gada raksti, kas nespēja atstāt vienaldzīgu nevienu!

Aizkustinošā fotostāstā atklāj Černobiļas katastrofas "neredzamos cilvēkus"

2019. gada 26. aprīlī apritēja 33 gadi kopš līdz šim plašākās un postošākās kodolkatastrofas pasaules vēsturē -  Černobiļas atomelektrostacijas (AES) ceturtā reaktora sprādziena, kas ietekmēja tūkstošu dzīves. Kamēr pasauli šogad priecēja un biedēja par šo tematu veidotais un ārkārtīgi populārais seriāls "Černobiļa", portāls "Apollo" publicēja fotogrāfes Jadvigas Brontē aizkustinošo dokumentālo fotostāstu par cilvēkiem, kuri pēc traģiskā notikuma tika atdoti "internātskolām" un tur arī palikuši.

Fotogrāfe no Polijas pirms vairākiem gadiem nolēma pētīt katastrofas radītās sekas un devās uz Baltkrievijas valsts iestāžu izveidotām internātskolām. Šī skolas gan atšķiras no pierastā - tās vienlaikus darbojas arī kā psihiatriskās slimnīcas, bērnunami un ārstniecības iestādes.

Fotogrāfe savā grāmatā norāda, ka internātos bieži vien ir acīmredzami trūkumi aprūpes sistēmā - to iedzīvotājiem tiek piedāvātas minimālas izglītības, fizisko aktivitāšu un izklaides iespējas, netiek ievērotas tiesības uz privāto dzīvi un romantiskas attiecības ir aizliegtas.

Integrācija vietējā sabiedrībā praktiski neesot iespējama, jo šīs iestādes atrodas lauku apvidos, kur nav pieejama sabiedriskā transporta satiksme. Pat tās ģimenes, kuras vēlas uzturēt kontaktu ar savu bērnu, kurš atrodas internātskolā, to nevar izdarīt.

Tūkstošiem baltkrievu, noslēpti no pārējās sabiedrības acīm, internātskolās pavada visu savu dzīvi. Visbiežāk tie ir cilvēki, kurus vecāki "atdevuši valstij" uzreiz pēc dzimšanas.

Pēc internātskolu apmeklējuma Brontē radīja dokumentālu fotoprojektu "Baltkrievijas neredzamie cilvēki" ("Invisible People of Belarus"). Māksliniece caur šo projektu vēlējusies izstāstīt stāstu par Černobiļas bērniem, kuri nu jau ir pieauguši.

Slimnīca un septiņas šuves - Kiviča un Skulmes attiecību līkloči

Visticamāk, nevienam neradīsies šaubas par to, ka par gada "Romeo un Džuljetu" var saukt populāro mūziķi Andri Kiviču un viņa sirdsāķīti - sabiedrības dāmu Lieni Skulmi. Lai arī sabiedrības attieksme pret pāri ir bijusi neviennozīmīga, nav šaubu, ka par viņu dzīvi interesējās daudzi. Andra un Lienes dzīvē nudien netrūka dažādu pārsteigumu un negaidītu pavērsienu, taču sabiedrības uzmanību visvairāk piesaistīja ziņa par to, ka pēc mīlnieku kašķa izklaides centrā Liene ir nokļuvusi slimnīcā, kur viņai uzliktas septiņas šuves.

Tiesa, ar to vēl nekas nebija beidzies - īsi pēc konflikta Liene uz 12 dienām bija pazudusi bez vēsts - viņas prombūtnes laikā izskanēja versijas par nolaupīšanu vai pat iestāšanos klosterī. Laimīgā kārtā pāris atkal atrada ceļu viens pie otra un gada izskaņā nolēma spert nākamo soli savās attiecībās - saderināties!

Kas naktīs notiek pie tirdzniecības centra "Akropole"?

Šī gada pavasarī rīdziniekus un pilsētas viesus priecēja ziņa par to, ka galvaspilsētā durvis ir vēris viens no lielākajiem iepirkšanās un izklaides centriem valstī - "Akropole". Nepagāja ne pusgads līdz ap ēku izveidojās mistērija - vietējie iedzīvotāji ziņoja par to, ka pie centra naktīs pulcējas liels daudzums ar automašīnām. 

Konspirācijas teoriju cienītājiem gan nācās vilties - notiekošais nebūt nebija ārvalstu spiegu saiets vai pārdabiska parādība, bet gan apvienības "Cars and Coffee Riga" rīkotas tikšanās, kuru mērķis ir automašīnu kultūras popularizēšana un attīstīšana Latvijā. Pasākums laika gaitā bija kļuvis arvien populārāks un pulcēja līdz pat tūkstoš skatītāju un auto entuziastu.