Gan ūdens, gan dizains

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.imebeles.lv

Ikvienā mājoklī ir vismaz divi, bet dažos pat vairāki ūdens maisītāji. Bez tiem nav iedomājama ne virtuve, ne vannas istaba. Līdztekus praktiskajām funkcijām tam ir arī estētiskā nozīme, jo ūdens maisītājs var papildināt telpas dizainu un kalpot kā gaumīgs akcents.

Ūdens maisītājus varam iedalīt vairākās grupās: vannai, dušai, virtuves izlietnei, vannas istabas izlietnei, vannai un izlietnei kopā, bidē. Katrs no šiem izstrādājumiem būtu pelnījis atsevišķu sarunu, taču šoreiz pievērsīsimies visparastākajiem izstrādājumiem, kas paredzēti roku mazgāšanai.

Ar ventiļiem vai sviru?

Pēc ūdens regulēšanas metodes maisīšanas ierīces varam iedalīt divās grupās. Vienā ietilpst divu ventiļu izstrādājumi, kam atsevišķi var regulēt karstā un aukstā ūdens padevi. Otrā — vienas sviras (daudzfunkciju) maisītāji, kuros ūdens plūsmu vada ar sviru (džoistiku), pēc vajadzības kustinot to augšup lejup vai pa labi un pa kreisi. Skaidri pateikt, ka kāds no tiem ir labāks par otru, mēs nevaram, jo katram tipam ir savas priekšrocības un trūkumi. Ir cilvēki, kas uzskata, ka divu ventiļu maisītāji ir novecojuši un nemoderni, tomēr to darbība ir izturējusi pārbaudi tik ilgā periodā, ka šie izstrādājumi vēl aizvien ir ļoti pieprasīti.

Divu ventiļu izstrādājumi mums ir labi zināmi kopš seniem laikiem, un vecākajās daudzdzīvokļu mājās ūdens padeves sistēmas ir paredzētas tieši šāda tipa krāniem. Tajā pašā laikā vadošie pasaules ražotāji piedāvā arī izsmalcinātus un greznus divu ventiļu krānus, ko var pat uzskatīt par ekskluzīviem izstrādājumiem.

Gumiju vai keramiku?

Pēc konstrukcijas divu ventiļu izstrādājumi nav sarežģītāki kā sviras krāni. Pirmo pamatā ir krāns-bukse (dalītājčaula), kas atver vai noslēdz ceļu karstā un aukstā ūdens plūsmai. Tieši šā mehānisma dēļ mēs vienā brīdī varam iegūt ļoti aukstu, ļoti karstu vai remdenu ūdeni. Savukārt ar viensviras krānu šīm darbībām paiet ilgāks laiks. Vēl samērā nesen sadalošajos krānos izmantoja tikai gumijas blīves, taču mūsdienās savu vietu iekarojuši keramikas vārsti ar kustīgu pievadu. Kā mēs varam noteikt, kāds ieliktnis atrodas krānā? Speciālisti iesaka pavisam vienkāršu metodi. Ja krāna rokturi iespējams pagriezt pat vairāk nekā par 360 grādiem, tajā atrodas gumijas ieliktnis. Savukārt krāniem ar keramikas ieliktni šis pagrieziena leņķis ir krietni vien mazāks (1/4 līdz vienam apgriezienam). Vai pircējam tas ir jāzina? Pavisam noteikti! Jo gumijas blīvējuma kalpošanas laiks ir krietni vien mazāks — no pusgada līdz gadam. Turklāt, griežot krānu ciet ar spēku, gumijas izstrādājumu iespējams ātri sabojāt. Krāniem ar gumijas blīvējumu piemīt vēl kāds mīnuss. Ar to ir grūti uzreiz noregulēt vajadzīgo ūdens temperatūru un spiedienu, jo starp krāna atvēršanas un aizvēršanas gala stāvokļiem ir liels apgriezienu skaits.

Ja gribam izturību

Krānā-buksē ar keramikas diskiem ūdens padeve vai noslēgšana notiek ar divām apaļām keramikas plāksnēm, kurās atrodas atveres. Labi noslīpētā ieliktņu virsma nepieļauj noplūdes savienojuma vietās. Izstrādājuma darbības mehānisms ir šāds: pagriežot uz vienu malu, divu plakņu atveres nobīdās viena uz otru, un sāk plūst ūdens. Pēc pagriešanas uz otru pusi plāksnes nobīdās, un ūdens plūsma apstājas. Keramikas detaļas ir izturīgākas un kalpo ilgāk nekā gumijas blīves.

Derīgi zināt!

Gumijas blīvējumi krānam var saplīst gada laikā vai pat ātrāk, savukārt keramikas izstrādājumi kalpo ilgāk.

Keramikas diskiem kaitējumu var nodarīt sīki smilšu graudiņi un rūsas daļiņas.

Tomēr arī keramika var saplīst. Pārsvarā tas notiek tad, ja starp plāksnēm nokļūst smiltis vai rūsas daļiņas. Tāpēc ir labi, ja ūdens padeves sistēmā ir iepriekšējās attīrīšanas filtri, kas pasargā no dažādām netīrumu daļiņām.

Lai keramiskās plāksnītes kalpotu pēc iespējas ilgāk, ražotāji mēdz uz tiem klāt speciālu grafīta segumu, kas paaugstina nodilumizturību un mazina berzi.

Ūdens modeļu piedāvājums ir plašs, bet mēs iesakām izvēlēties pazīstamu ražotāju izstrādājumus. Nezināmas izcelsmes, lētie izstrādājumi, visticamāk, sagādās problēmas, nevis sniegs mazgāšanās prieku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu