Kā kļūt pašpārliecinātai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Cik tā ir brīnišķīga sajūta, kad tev viss iet no rokas, vai ne? Tev izdodas viena lieta, tad nākamā – līdz tu esi tā uzlādējusies, ka nekas vairs tevi nespēj apturēt. Esi tam gatava nekavējoties, jo Cosmo tev piedāvā apgūt šo mākslu tūlīt pat!

Iedomājies, ka ir parasta otrdiena un pirms darba tu ieskrien sev nopirkt kafiju. Pārdevējs kaut ko sajauc, uztaisa vienu lieku Latte... un vienkārši tev to uzdāvina. Nedaudz vēlāk tu iekāp liftā un, kaut gan parasti nemēdz aizrauties ar flirtēšanu pusdeviņos no rīta, sāc koķetēt ar diezgan simpātisku puisi. Viņš kāpj ārā ātrāk nekā tu un pašā pēdējā mirklī, pirms lifta durvis ir aizvērušās, vēl paspēj pajautāt tavu vārdu. Un, vēl arvien starodama pēc tikšanās ar «lifta puisi», pēcpusdienā tu savā darba vietā novadi perfektu prezentāciju. Varētu padomāt, ka tā vienkārši bija tava veiksmīgā diena, bet psihologi apgalvo, ka tam patiesībā nav nekāda sakara ar veiksmi.

«Cēloņu un seku likums attiecas ne tikai uz fiziku. Tas valda arī tavā ikdienas dzīvē,» saka Katrīna Kardināle, Dr.psihol., grāmatas A Cure for the Common Life (DeVorss & Company, 2005) autore; psiholoģe, kas specializējusies tieši pašpārliecinātības attīstīšanas jomā. «Kad notiek kaut kas pozitīvs, tas dod tev optimismu un palielinās tava ticība saviem spēkiem, kas tevi mudina tiekties pēc nākamās labās pieredzes.»

Tulkojums: viena situācija, kas liek tev sajust pozitīvas emocijas, var radīt sniega bumbas efektu attiecībā uz tavu pārliecību par sevi, un tas pozitīvi ietekmē gan attiecības, gan sasniegumus darbā vai jebko citu, kas tev ir svarīgs. Pats būtiskākais ir noskaidrot, kas liek sakustēties šai sniega bumbai. Mēs pieaicinājām ekspertus, lai uzzinātu, kā tieši darbojas šis pašpārliecinātības efekts, kā tu vari to iedarbināt un kas tev ir jādara, ja pārliecība par saviem spēkiem tevi ir pametusi.

Domino efekta izskaidrojums

Labākais pašpārliecinātības efekta aspekts ir tas, ka pat visniecīgākais sīkums var iekustināt šo procesu, kā tas bija pieminētajā situācijā ar kafiju vai, piemēram, ja tu negaidot atrodi pazudušu auskaru. «Kad kāds tev liek justies ļoti labi vai visas lietas notiek pēc tava prāta, tev rodas pavisam cita attieksme,» skaidro Sjūzena Ekstella, Dr.psihol., klīniskā psiholoģe no Losandželosas. «Nu, piemēram, kāds pievilcīgs svešinieks tev palūdz telefona numuru, un, dodoties prom, tu padomā – ja jau es patiku šim vīrietim, tad es patīku arī citiem cilvēkiem.»

Šādas domas savukārt liek tev mazāk baidīties izmēģināt kaut ko jaunu tāpēc, ka tu iekšēji esi sevi noskaņojusi, ka lietas pārsvarā notiek tev par labu. Nu padomā, ja kāds tev pasaka, ka tu izskaties vienkārši satriecoši – tu taču gribēsi, lai vairāk cilvēku tevi ierauga, un vēlēsies paskatīties arī uz citiem. Un tas savukārt nozīmē to, ka tu aiziesi uz darba ballīti, uz kuru citreiz diez vai ietu. Un, ja ballītē tu jūties labi, tev pietiks drosmes iepazīties ar jauniem cilvēkiem, tādējādi radot jaunus kontaktus, kas vēlāk tev var sniegt jaunas iespējas.

«Kad notiek jau otrā un trešā pozitīvā lieta, tava pārliecība vairojas ģeometriskā progresijā, un tu jūti, ka esi gatava lielākam riskam, esi gatava izpausties vēl vairāk,» saka Sjūzena Ekstella. «Un, kad tu ļaujies lielākam riskam, tad ir lielāka iespēja saņemt augļus, un tā tas turpinās arvien uz priekšu.«

Pašpārliecinātības efekts ne tikai veicina tavu nokļūšanu situācijās, kurās tu esi ieguvēja, bet arī to, ka ar tevi notiek labas lietas. «Kad tu izstaro pašpārliecinātību, tu citu cilvēku acīs kļūsti pievilcīga un citi par tevi domā kā par sievieti, kas veiksmīgi organizē savu dzīvi,» saka psiholoģe Katrīna Kardināle. Piemēram, ja darbā tu demonstrē, ka esi pilnībā pārliecināta par savām spējām, tad ir lielāka iespējamība, ka priekšnieks tev uzticēsies un redzēs tevī potenciālu kandidāti paaugstinājumam. Pat nepazīstami cilvēki sajūt šo pievilkšanas spēku.

«Pārliecinātus cilvēkus uzreiz var pamanīt: viņu stāja ir taisna, viņi vairāk smaida un patiesībā
izskatās vienkārši gaišāki un laimīgāki,» saka psihoterapeite Beverlija Endžela, grāmatas The Nice Girl Syndrome (Wiley, 2010) autore. «Šīs pazīmes rāda, ka tu esi par sevi pārliecināta, tādēļ  pat cilvēki, kas tevi nepazīst, domās par tevi labu.«

Sāc iet pa savu veiksmes ceļu

Protams, nevar piespiest citus cilvēkus, lai viņi tev kaut ko dod par brīvu vai visu laiku tev izsaka komplimentus. Bet ir pāris sīkumi, ko tu vari darīt, lai veicinātu šādu situāciju veidošanos. «Tas, ka tu nesēdi un negaidi, ka viss notiks pats no sevis, jau liek procesam iekustēties,» saka Sjūzena Ekstella. «Cilvēki, kas vienkārši sēž un gaida, patiesībā parasti ir zaudējuši kontroli pār notiekošo, taču tie, kas aktīvi meklē jaunas iespējas un situācijas, ir spēka pilni un spēj kontrolēt savu dzīvi.«

Sāc ar riskēšanu mazās lietās. «Kad riskējot esi pieticīga, ir lielaka iespēja, ka iznākums būs veiksmīgs un tu būsi ieguvēja,» saka psihoterapeite Beverlija Endžela. «Tā tu iegūsi mazu bonusu, kas tevi iedrošinās doties uz priekšu.» Tavs pirmais mēģinājums var būt tik vienkāršs kā uzsmaidīšana svešam vīrietim kafejnīcā. Iespēja, ka viņš tev neuzsmaidīs pretī, ir diezgan niecīga, jo cilvēka dabiskā reakcija ir uz smaidu atbildēt ar smaidu. Un par spīti tam, ka pirmā biji tu, tava pārliecība par sevi tāpat k ļūs kaut tikai mazliet, bet lielāka.

Ja tev patiešām neveicas, tad piespied sevi izlikties, ka viss tomēr ir labi, un arī tas ar laiku var nostrādāt. «Šeit ir runa par to, kā tu pati sevi uztver un kā tevi redz citi,» saka Beverlija Endžela. «Ja tu stāvi stalti un radi iespaidu, ka esi pilnīgi pārliecināta par to, ko dari, tu tam drīz sāksi ticēt, tāpat kā cilvēki, kas tev ir apkārt.»

Kad esi no ķērusi šo pašpārliecinātības sajūtu, mēģini to noturēt pie sevis pēc iespējas ilgāk. «Izmanto šo situāciju, kad esi zirgā, un ņem no dzīves pēc iespējas vairāk,» saka Katrīna Kardināle. Ja tavs sapnis ir dejot salsu vai iet uz aktiermeistarības kursiem, tad šis ir īstais laiks to darīt. Tā drošības sajūta, ko tu jau esi ieguvusi, garantēs tev veiksmīgu sākumu. «Šādā brīdī ir vēlams būt konkrētai savās vēlmēs, jo tev būs daudz vieglāk tās īstenot un cilvēki būs arī vairāk gatavi tev palīdzēt,» saka Sjūzena Ekstella. Tu vari palūgt savai draudzenei, lai viņa tev uz randiņu aizdod to fantastisko kleitu, ko tu jau sen gribēji no viņas aizņemties, vai mēģini nokaulēt vēl 10% no dizainera kurpēm, kurām jau ir atlaide.

«Tas izklausās ļoti vienkārši, bet lielākā daļa cilvēku pat neiedomājas paprasīt to, ko vēlas,» saka Beverlija Endžela. «Kad tu jūties pietiekami pārliecināta par sevi, lai pajautātu to, ko vēlies, tad, visticamāk, cilvēki teiks «jā», jo viņus pievelk tava pašpārliecinātība.»

No nejaukām situācijām centies atgūties pēc iespējas ātrāk

Ir arī sliktas ziņas: pašpārliecinātības efekts var darboties arī pretējā virzienā. Tava pārliecība par saviem spēkiem pavājinās brīdī, kad tu piedzīvo kādu vilšanos, un tas var novest arī pie turpmākām neveiksmēm. «Kāda slikta pieredze, piemēram, aizrādījums darbā, var likt tev justies briesmīgi, un tavs garastāvoklis pasliktinās,» saka Sjūzena Ekstella. Pēc šāda atgadījuma ir viegli arī uz visu pārējo skatīties no negatīvās puses. Un, kad no tevis nāk šāda enerģ ija, cilvēki cenšas no tevis izvairīties.

Risinājums ir iemācīties šīs negatīvās emocijas pēc iespējas ātrāk pārdzīvot, lai izvairītos no nokļūšanas situācijās, kad tavs negatīvais noskaņojums izraisa arvien jaunas neveiksmes un vilšanās, un tu nekādi nespēj izk ļūt no šī apburtā loka. «Pats svarīgākais ir neieciklēties šajā negatīvajā situācijā,» iesaka psiholoģ e Katrīna Kardināle. Ja tavs priekšnieks pret tevi ir izturējies nejauki, neturi to sevī, piezvani savai draudzenei un izstāsti par notikušo. Bet pēc tam, kad esat kārtīgi viņu aprunājušas, laid, lai viss negatīvais aiziet prom. Ja tu turpināsi par to domāt, tas neļ aus tev iet tālāk. Mēģini sevi piespiest tikt galā ar šādām negatīvām emocijām.

Protams, runāt jau ir viegli, bet kā to izdarīt? Viens veids, kā izk ļūt no negatīvisma lamatām, ir «ārstēt» sevi ar lietām, kuras tev ļ oti patīk, piemēram, aiziet pie manikīra vai apēst gardu kūci ņu savā iemīļ otākajā kafejnīcā. Ir praktiski neiespējami justies slikti brīžos, kad tu sevi lutini. Šie mazie grēciņ i tev palīdzēs atslābināties un vairos optimismu... un pēkšņi lietas atkal sāks notikt tev par labu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu