Avansa maksājumu māju siltināšanas programmā varēs saņemt arī fiziskas personas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Avansa maksājumu aktivitātē «Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi» varēs saņemt arī fiziskas personas, paredz šodien valdībā pieņemtie grozījumi aktivitātē «Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi» un kārtībā, kādā paredzami valsts budžeta līdzekļi Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu īstenošanai.

Līdz šim bija noteikts, ka avansa maksājuma saņemšanai pašvaldība vai cits finansējuma saņēmējs atver kontu Valsts kasē. Pamatojoties uz to, arī Ministru kabineta (MK) noteikumos par aktivitātes «Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanas pasākumi» devīto projektu iesniegumu atlases kārtu ir noteikts, ka avansa maksājuma saņemšanai finansējuma saņēmējam ir jāatver norēķinu konts Valsts kasē. Finansējuma saņēmējs var būt arī fiziska persona.

Saskaņā ar Likumu par budžetu un finanšu vadību valsts budžeta līdzekļu saņemšanai un no tiem veicamo izdevumu izdarīšanai budžeta finansētas institūcijas atver norēķinu kontu Valsts kasē. Savukārt saskaņā ar Civillikumu fiziskas personas, tostarp dzīvokļu īpašnieku kopība, kura ir fizisku personu apvienība un kurai nav piešķirta juridiska personība, Likuma par budžetu un finanšu vadību izpratnē nav budžeta finansētas institūcijas un tām konti Valsts kasē netiek atvērti.

Līdz ar to fiziskām personām nav pieejams avansa maksājums. Tajā pašā laikā Ekonomikas ministrija uzskata, ka mājokļu siltināšanas aktivitātē visiem finansējuma saņēmējiem, tostarp fiziskām personām, nepieciešams nodrošināt iespēju saņemt avansa maksājumu. Tomēr MK noteikumos tika definēts, ka fiziskām personām avansa maksājuma saņemšanai jāatver darījuma konts kredītiestādē.

Savukārt iespēja arī juridiskām personām atvērt darījuma kontu kredītiestādē mazinās projektu īstenošanas administratīvo slogu. Proti, pārsvarā gadījumu projekti tiek īstenoti ar kredītu palīdzību. Tos juridiskās personas bieži saņem kredītiestādēs. Tādēļ, atļaujot finansējuma saņēmējam atvērt darījuma kontu kredītiestādē, nevis norēķinu kontu Valsts kasē, tiktu samazināts administratīvais slogs, jo projekta īstenotājam nebūtu jāapmeklē divas dažādas iestādes. Bet juridiskām personām tiek atstāta iespēja izvēlēties - atvērt kontu Valsts kasē vai darījuma kontu kredītiestādē.

Grozījumi kārtībā, kādā paredzami valsts budžeta līdzekļi Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu īstenošanai, paredz noteikt, ka avansa maksājuma saņemšanai pašvaldība atver kontu Valsts kasē, cita juridiska persona atver kontu Valsts kasē vai darījuma kontu kredītiestādē, fiziska persona avansa maksājuma saņemšanai atver darījuma kontu kredītiestādē.

Finansējuma saņēmējs darījuma kontu kredītiestādē atver, slēdzot trīspusēju līgumu starp finansējuma saņēmēju, atbildīgo iestādi vai sadarbības iestādi un kredītiestādi. Finansējuma saņēmējs maksājumu no darījuma konta var lūgt par projektā veiktajiem darbiem - gan piegādātajiem materiāliem, gan veiktajiem darbiem, gan samaksu par izmantotajiem mehānismiem projekta laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu