Par milzu naudu izsola vijoli no «Titānika» (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Par 900 000 sterliņu mārciņām (747 000 latu) pārdota vijole, ko «Titānika» orķestra vadītājs spēlēja, kuģim grimstot Atlantijas okeānā.

Uzskatīts, ka saplaisājušais un no mitruma cietušais instruments, kuram palikušas vairs tikai divas stīgas, piederēja Volisam Hārtlijam. Vijole nogrima okeāna dibenā līdz ar orķestri un vēl 1500 cilvēkiem, kas bija uz klāja.

2006.gadā vārdā nenosaukts vīrietis instrumentu ādas čemodānā atrada savas mātes mājas bēniņos.

Vairāki eksperti apšauba vijoles autentiskumu. Viņi uzskata, ka instruments nebūtu pārcietis atrašanos sālsūdenī.

Turpretī vēsturnieki, zinātnieki un tiesu eksperti, kā arī «Titānika» izsoļu nams «Henry Aldridge and Son» un Hārtlija biogrāfs aizvadīja septiņus gadus, lai pierādītu tās izcelsmi. Viņi noskaidroja, ka Hārtlijs savas dzīves pēdējos brīžos vijoli esot ielicis ādas somā un piestiprinājis sev pie krūtīm. Tā esot tikusi atdota viņa līgavai Marijai Robinsonei, bet vēlāk ziedota Pestīšanas armijai.

To ieguva vijoļspēles skolotājs, kurš instrumentu pēc tam atdeva pārdevēja mātei, kura bija mūziķe.

Instrumentu sestdien iegādājās kāds britu kolekcionārs ar plašu «Titānikam» veltītu kolekciju. Ieskaitot piemaksas, viņš par vijoli samaksāja 1,1 miljonu mārciņu (910 000 latu).

Līdz šim lielākā cena, kas samaksāta par kādu priekšmetu no avarējušā «Titānika», bija 220 000 mārciņu (182 600 latu). Tas bija gandrīz desmit metrus liels «Titānika» plāns, kas tika izmantots izmeklēšanā par kuģa nogrimšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu