Algas zemākas nekā krīzes pārņemtajā Grieķijā: skolotāji gatavi plašām protesta akcijām (520)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

«Šobrīd jādara viss, lai pedagogiem nesamazinātos alga. Tas būtu muļķīgi, jo Latvija šobrīd ir izgājusi no krīzes, bet vēl joprojām Grieķijā un Portugālē krīzes apstākļos algas ir lielākas nekā mums.»

To sarunā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja (LIZDA) Ingrīda Mikiško, norādot, ka ka skolotāji ir gatavi plašām protesta akcijām.

Mikiško atzīmēja, ka šodien notiks LIZDA padomes sēde, kurā tiks lemts par to, kā arodbiedrības rīkos protesta akcijas.

«Pašlaik akcents būtu jāliek uz nākošo periodu, lai pedagogi justos droši un ietu klasē ar pārliecību, ka valsts par viņiem domā,» sacīja Mikiško.

Pirmās skolotāju protesta akcijas varētu notikt 24.septembrī, kad gaidāma pēdējā nākamā gada budžeta skatīšana valdībā.

Mikiško atzīmēja, ka saņēmusi daudzus zvanus no skolotājiem, kas pauduši nostāju, ka nedrīkst bezgalīgi ņirgāties par pedagogiem. Viņa prognozēja, ka atbalsts šādām protesta akcijām varētu būt ļoti plašs.Gatava pievienoties protestiem esot arī Latvijas Studentu apvienība.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) pēc vakardienas valdības sēdes sacīja, ka viņam esot divas ziņas - viena laba, otra slikta. Proti, valdība akceptējusi noteikumus, kas paredz lielākas algas pedagogiem, kuri strādā mazajās skolās un kuri strādā ar bērniem ar īpašām vajadzībām. Vienlaikus valdība nav atbalstījusi papildu finansējumu aptuveni 3 miljonu apmērā pedagogu algu palielināšanai atbilstoši kvalitātes pakāpēm.

«Diemžēl sanāk, ka īpaša pieauguma pedagogu algām nākamgad nebūs,» secināja ministrs, kurš pats balsojumā, paužot savu īpašo viedokli, ir atturējies.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka pedagogu atalgojums pieaugs jau no šā gada 1.septembra. Atkarībā no kvalifikācijas pakāpes tiks paredzētas piemaksas, proti, 3. kvalifikācijas pakāpei būs 8% piemaksa no zemākās pedagogu algas likmes, 4.pakāpei - 20%, bet 5.pakāpei - 25%.

Komentāri (520)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu