Atvieglos kārtību, kādā kopīpašumā esoša triju vai vairāku dzīvokļu māja sadalāma dzīvokļa īpašumos (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Valdība akceptēja grozījumus vairākos likumos, kas paredz kārtību, kādā zemesgrāmatu nodalījumā tiek veiktas izmaiņas par dzīvokļa īpašuma domājamām daļām, izmantojot Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas datu apmaiņu tiešsaistē.

Kā aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne, atbalstītie likumprojekti nosaka Valsts zemes dienesta (VZD) kompetenci dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas aprēķināšanā un pārrēķināšanā.

Tāpat likumprojekti paredz, ka dzīvokļa īpašumi, kas minētajā kadastra informācijas sistēmā izveidoti uz likuma pamata, tiek nodibināti arī zemesgrāmatā, neiesaistot dzīvojamās mājas īpašnieku. Tātad saskaņā ar jauno kārtību zemesgrāmatā dzīvokļa īpašumi tiks nodibināti uz dzīvojamās mājas īpašnieka iesnieguma un Kadastra informācijas sistēmas paziņojuma pamata.

Zemesgrāmatu nodaļu un VZD sadarbība notiks arī gadījumos, kad zemesgrāmatu nodaļā tiks iesniegts kopīpašnieku nostiprinājuma lūgums par kopīpašumā esošas dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos. Plānotā sadarbības kārtība tiks attiecināta uz tiem gadījumiem, kad kopīpašumā esošā dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašumos tiks sadalīta t.s. vienkāršotā kārtībā. Proti, gadījumā, ja izpildās likumprojektā «Grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā» noteiktie nosacījumi un zemesgrāmatā ierakstītas visu telpu grupu dalītas lietošanas kārtības.

Datu aktualizācija notiks, savstarpēji iegūstot datus, īstenojot tā saukto vienas pieturas aģentūras principu. Lai nodibinātu dzīvokļa īpašumu, dzīvojamās mājas īpašniekam un dzīvokļu īpašniekiem nebūs atsevišķi jāvēršas zemesgrāmatu nodaļā, lai aktualizētu dzīvokļa īpašuma domājamo daļu. Tādējādi tiks atvieglota procedūra, ietaupot personas laika un finanšu resursus, kā arī nodrošināts tas, ka valsts informācijas sistēmās reģistrētie dati par vienu un to pašu dzīvokļa īpašumu sakrīt.

Tāpat tiks novērstas Dzīvokļa īpašuma likumā konstatētās nepilnības dzīvokļa īpašumā domājamās daļas aprēķināšanas, kā arī dzīvokļa īpašuma izveidošanas procesā.

Saskaņā ar atbalstītajiem likumprojektiem dzīvokļa īpašuma atsevišķo īpašumu konstatēs, ja tas kā telpu grupa būs reģistrēts kadastra informācijas sistēmā, nevis iezīmēts būves kadastrālās uzmērīšanas lietā.

Savukārt dzīvokļa īpašumā domājamo daļu noteiks atsevišķi katrai dzīvojamai mājai un zemesgabalam, ja uz zemesgabala atradīsies vairākas dzīvojamās mājas.

Jaunā kārtība paredz, ka tiks vienkāršota arī Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto dzīvokļa īpašuma izveidošanas procedūra, paredzot, ka triju vai vairāku dzīvokļu māju pirms tās sākotnējas ierakstīšanas zemesgrāmatā sadala dzīvokļa īpašumos.

Šādā gadījumā dzīvokļa īpašumi tiks izveidoti uz likuma pamata un nevarēs rasties situācijas, ka daudzdzīvokļu mājas netiek sadalītas dzīvokļa īpašumos, bet tiek izveidoti kopīpašumi. Turklāt ir plānots noteikt arī atvieglotu kārtību, kādā kopīpašumā esoša triju vai vairāku dzīvokļu māja sadalāma dzīvokļa īpašumos, ja zemesgrāmatā ierakstīta kopīpašuma dalītas lietošanas kārtība.

Kā norādījusi ministrija viena no likumprojektu anotācijām, praksē ir konstatēti gadījumi, kad domājamo daļu kopsumma neveido vienu veselu vai nav ievēroti normatīvie akti, kuros ietvertas prasības domājamo daļu aprēķināšanai.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu