Bijušais ministrs: Iznākums Ukrainas krīzei jau nolemts (392)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Latvijas premjerministrs un ārlietu ministrs Valdis Birkavs pauž pārliecību, ka iznākums krīzei Ukrainā ir nolemts jau iepriekš, proti – lielā mērā Krimu Ukraina jau ir zaudējusi, bet Rietumvalstis ir pārāk vājas, lai ietekmētu pašreizējo situāciju.

Sarunā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» Birkavs norādīja, ka Ukraina ir vāja, Eiropas valstis ir novājinātas, bet ASV ir tālu. «Redzu, ka šai krīzei iznākums ir iepriekš nolemts. Lielā mērā Krima jau ir zaudēta,» sacīja viņš.

Birkavs norādīja, ka situāciju var glābt referendums par Krimas palikšanu Ukrainas sastāvā. «Lai glābtu situāciju, jānotiek referendumam. Šāda iespēja teorētiski bijusi vienmēr, tāpēc negarantēju, ka referenduma gadījumā Krimas iedzīvotāji nobalsotu par pievienošanos Krievijai,» teica Birkavs, gan piebilstot, ka steigties ar referendumu šobrīd nevajadzētu.

Tāpat bijušais diplomāts atzina, ka Krievijai politika vienmēr ir bijusi svarīgāka par ekonomiku. «Ar ekonomiskajām sankcijām [Krieviju] nobaidīt nevarēs. Krievijai ir svarīgi, lai Ukraina ir neitrāla, vai pieslejas Krievijai,» sacīja viņš.

Savukārt atzīmējot Rietumvalstu reakciju uz notikumiem Ukrainā, Birkavs atzina, ka NATO, ASV un Eiropai ir «jāsaglabā vēss prāts». «Eiropa ir sadrumstalota, tā nespēj sniegt palīdzību Ukrainai.»

Komentāri (392)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu