Igaunijas aizsardzības ministrs vēstulē vēršas pie Latvijas un Lietuvas kolēģiem (271)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu trešdien nosūtījis vēstuli Latvijas un Lietuvas kolēģiem, aicinot viņus palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, lai izrādītu nopietnu attieksmi pret valsts aizsardzību, vēsta tīmekļa medijs «Postimees Online».

Latvijas aizsardzības ministram Raimondam Vējonim un Lietuvas aizsardzības ministram Jozam Olekam nosūtītajā vēstulē Reinsalu norādījis, ka Baltijas valstu vienotība NATO un Eiropas Savienībā (ES) ir ārkārtīgi svarīga, un visumā Igaunija, Latvija un Lietuva ir runājušas vienā balsī un stiprinājušas viena otras pozīciju.

«Kopīga izpratne par mūsu reģiona drošības situāciju ir garantējusi, ka mūsu galvenās vērtības un ambīcijas ir savienojamas,» vēstulē norādījis Reinsalu.

Igaunijas ministrs paudis pārliecību, ka Ukrainas krīze un nesenās spēka demonstrācijas pie Baltijas valstu robežas parāda, ka Baltijas valstis nevar uztvert savu drošību par pašsaprotamu.

«Vēsture ir pārliecinoši pierādījusi, ka pēkšņas pārmaiņas ģeopolitiskajā ainavā prasa ārkārtīgu modrību, vienotību un skatu nākotnē,» teikts vēstulē.

Ministrs arī norādījis, ka Igaunijas jaunā valdība ir solījusi saglabāt aizsardzības budžetu 2% apmērā no IKP.

«Zinot un saprotot jūsu valstu politiskās izvēles un iekšzemes izaicinājumus, es aicinu jūs meklēt iespēju palielināt aizsardzības budžetu. Mazi ieguldījumi aizsardzības budžetā tieši ietekmē mūsu reģiona drošību un samazina ietekmi, ko mēs varētu paust,» norādījis Reinsalu, piebilstot, ka šie ir aktuāli jautājumi NATO.

«Tā kā NATO, cerams, palielinās uzmanību kolektīvajai drošībai, mums jāsūta spēcīgs signāls, ka mums ir nopietnāka attieksme pret valsts drošību nekā vairākām citām valstīm,» norādījis Reinsalu.

Komentāri (271)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu