Janukoviča pasakainās bagātības slēpt palīdzējuši arī Latvijas pilsoņi (147)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Ukrainas nevalstiskās organizācijas ir apvienojušas spēkus un atklājušas līdzšinējo politiķu ārkārtīgi grezno dzīvesveidu un slēptos finanšu darījumus. Ukrainas politiskajai elitei tuvu stāvošs cilvēks lēš, ka bēguļojošā prezidenta Viktora Jankukoviča ģimenes bagātība sasniedz nepilnus deviņus miljardus eiro. Dokumentos, kurus Janukovičs nepaguva iznīcināt, ir minēts arī Latvijas vārds. Ukrainas politiskās elites naudas atmazgāšanas shēmās figurē arī tie Latvijas pilsoņu vārdi, kas ir saistīti ar Sergeja Magņitska lietu.

Līdzšinējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ar savu ģimeni ir piekopis neticami greznu dzīvesveidu. Privāta piepilsētas rezidence «Mežigorje» 50 līdz 70 miljonu eiro vērtībā. Divus miljonus eiro dārgs golfa laukums. Jahtu klubs, automašīnu kolekcija un helikopters. Tā ir tikai daļa no Janukoviča ģimenes īpašumiem.

Ukraiņiem Janukoviča īpašumi simbolizē valdošās elites korupciju. Un tikai pēdējās dienās ir kļuvis skaidrs, ka tā ir aisberga redzamā daļa. Kādreizējais Ukrainas valdības ekonomikas padomnieks Anders Aslunds laikrakstam «Financial Times» lēš, ka Janukoviča ģimenes turība sasniedz nepilnus deviņus miljardus eiro. Bet patiesos korupcijas un naudas atmazgāšanas apmērus atklāj tūkstošiem dokumentu. Tos Janukovičs bēgot nepaguva iznīcināt. Dokumentus lielā slepenībā tagad pēta Ukrainas nevalstiskās organizācijas un žurnālisti. Viņi ir izveidojuši speciālu interneta vietni, kur publicē visu informāciju.

Janukovičs iepriekš apgalvoja, ka viņam pieder tikai niecīga daļa «Mežigorjes» īpašuma. Dokumenti gan stāsta ko citu. Aizbēgušā Ukrainas prezidenta īpašumus oficiāli aprūpē Austrijas pilsonis un jurists Reinhards Prokšs. Viņam pastarpināti pieder virkne uzņēmumu, kas pārvalda Janukoviča īpašumus. Tāpat austriešu speciālistam ļoti uzticas Janukovičam pietuvināti augsti stāvoši politiķi, kā arī paša Janukoviča dēls, miljonārs Oleksandrs. Viņi ir patiesā labuma guvēji caur Prokša dibinātajiem pastkastīšu uzņēmumiem. Tās ir reģistrētas vairākās Eiropas Savienības valstīs - Šveicē, Austrijā, Lielbritānijā, Vācijā un citās.

Tomēr pamestie dokumenti Janukoviča villā rāda vēl ko ļoti interesantu. Dokumenti liecina, ka Janukoviča biznesa darījumi ir saistīti ar Krievijas amatpersonu korupciju tā dēvētajā Sergeja Magņitska lietā. Un arī šoreiz parādās Latvijas vārds.

Magņitskis bija britu investīciju fonda «Hermitage Capital» jurists. Viņš izmeklēja vērienīgu Krievijas valsts kases izzagšanu. Caur Latvijas bankām izplūda apmēram 43 miljoni eiro nozagtās naudas. Izrādās, ka trijiem ar Viktoru Janukoviču saistītajiem ofšora uzņēmumiem ir tā pati Lielbritānijas adrese un mātes kompānijas, kas ir minētas Magņitska izmeklēšanā.

Šajās mātes kompānijās kā īpašnieki un direktori ir jau zināmie Latvijas pilsoņi. Tie ir Ēriks Vanagels, Staņislavs Gorins un Jurijs Vitmans. Bet vēl kāds zināms Latvijas pilsonis vārdā – Daniels Bangers – ir direktors ofšora kompānijai «Navimax Ventures». Ukrainas laikraksts «Ukrajinskaja Pravda» noskaidrojis, ka «Navimax» figurē kādā lielā Doņeckas ogļu tirdzniecības kompānijas īpašnieku struktūrā. Pētnieki ogļu kompāniju saista ar Janukoviču jau kopš deviņdesmito gadu beigām. Latvijas policija jau ilgāku laiku izmeklē to, kas patiesībā stāv aiz šiem Latvijas pilsoņiem.

Tomēr izmeklēšana kā nevedas, tā nevedas. Eiropas Savienība jau ir nolēmusi noteikt sankcijas amatpersonām, kas bija iesaistītas asiņainajos notikumos Ukrainā. Pagaidām Eiropas politiķi vēl strīdas par to, kuras personas iekļaut sankciju sarakstā. Tikmēr Šveice ir gatava rīkoties un iesaldēt Viktora Janukoviča kontus šajā valstī. Pirms trijiem gadiem Janukoviča dēls atvēra sava uzņēmuma filiāli Ženēvā. Bet vai pats līdzšinējais prezidents Šveicē glabā naudu, tas pagaidām nav skaidri zināms.

Ukrainas jaunais premjers Arsēnijs Jaceņuks šonedēļ paziņoja, ka Janukoviča valdīšanas laikā no valsts kontiem ir pazuduši vairāk nekā 26 miljardi eiro. Lai glābtu stāvokli, Ukrainai nāksies šādu summu prasīt starptautiskajiem aizdevējiem.

Komentāri (147)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu