Kā palīdzēt onkoloģijas pacientiem (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā gadu no gada pieaug vēža slimnieku skaits, tāpēc arvien aktuālāks kļūst jautājums, kā šiem cilvēkiem palīdzēt pilnvērtīgi atgriezties dzīvē, norāda speciālisti.

Ja 2000.gada nogalē Latvijā bija reģistrēti 49 098 pacienti, kam diagnosticēts ļaundabīgs audzējs, tad 2012.gada beigās uzskaitē bija jau 71 166 pacienti ar šādu diagnozi, liecina Slimību Profilakses un kontroles centra dati.

«Vēzis skar arvien vairāk sabiedrības locekļu, arī jauniešus un cilvēkus darbspējīgā vecumā. Nepietiek tikai ar staru un ķīmijas terapiju - ir jāmeklē iespējas uzlabot šo cilvēku dzīves kvalitāti,» sacīja Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta vadošā pētniece onkoloģe un imunoloģe Simona Doniņa.

Onkoloģijas pacienti, kas saņem staru un ķīmijas terapiju, cieš no dažādām blaknēm, tostarp tādām, kas novājina imūnistēmu. Tādēļ to ir nepieciešams spēcināt, lai nesaslimtu ar dažādiem vīrusiem un ātrāk atveseļotos.

Jaunākie klīniskie novērojumi ir pierādījuši - efektīvs risinājums ir tepat Latvijā radīts dabīgs preparāts «Glycomune». Šo inovatīvo imūnsistēmu stiprinošo produktu Latvijas Zinātņu akadēmijas ekspertu komisija nule kā atzina par vienu no nozīmīgākajiem zinātnes sasniegumiem mūsu valstī 2013.gadā.

2012. un 2013. gadā četru mēnešu garumā Doniņa kopā ar vairākiem kolēģiem veica klīniskos novērojumus 20 pacientiem RSU slimnīcā un 50 pacientiem - Onkoloģijas centrā. To gaitā mērīja pacientu imunitātes līmeni pirms un pēc «Glycomune» lietošanas. Līdztekus mērīja par imunitāti atbildīgo šūnu skaitu un to aktivitāti 50 citiem onkoloģijas pacientiem, kuri šo imunitāti stiprinošo preparātu nesaņēma.

«Mēs novērojām, ka pacienti, kas pēc staru un ķīmijas terapijas lietoja «Glycomune», atveseļojās ātrāk nekā tie, kas šo preparātu nesaņēma. Preparātu lietojušie retāk slimoja ar vīrusu infekcijām, herpēm, viņiem mazinājās nogurums, uzlabojās pašsajūta,» stāstīja Doniņa.

Viņa gan uzsvēra - nevar apgalvot, ka «Glycomune» uzveiks vēzi, taču liela nozīme veselības atgūšanā ir tam, kā cilvēks jūtas ārstēšanās laikā un pēc tās.

«Esam patiešām gandarīti un lepni, ka mūsu preparāts ir devis iespēju vēža slimniekiem atgriezties dzīvē. Tas apliecina, ka mēs pildām savu misiju - radot jaunus un inovatīvus farmaceitiskos produktus no dabīgām izejvielām, lai palīdzētu cilvēkiem ar mūsdienu smagākajām slimībām,» norādīja «Glycomune» ražojošā uzņēmuma «Honestum» īpašnieks farmaceits Uģis Vītols.

Preparāts «Glycomune» ir pasaulē pirmais zināmais imunitātes stiprinātājs, kura sastāvā ir dabīga aktīvā viela - no pienskābajām baktērijām izdalīti glikopeptīdi. Tā sastāvā ir arī beta glikāni, kurus izdala no maizes rauga, šitakē un maitakē sēnēm, kā arī gailenēm. Šādi izdalītajiem beta glikāniem piemīt spēja identificēt ļaundabīgus audzējus un cīnīties ar dažādiem vīrusiem. Beta glikāni ir viela, kas ir nozīmīga organisma atveseļošanās procesā pēc staru un ķīmijas terapijas, tā ir efektīva arī pret audzēju metastāzēm. Turklāt sastāvā ir arī topinambūra pulveris, kurā esošais inulīns ļauj preparātu lietot arī diabēta slimniekiem.

«Glycomune» radīts, lai palīdzētu cilvēkiem, kurus skāruši dažādi vīrusi, hepatīts, tuberkuloze, autoimūnās slimības un vēzis. Šo preparātu var lietot arī veselības profilaksei, lai organisms labāk pretotos vīrusu uzbrukumiem, bet saslimšanas gadījumā - atveseļotos straujāk.

Kopš 2006.gada RSU Mikrobioloģijas un virusoloģijas ķīmiķi meklēja veidus, kā izdalīt no pienskābajām baktērijām un ar ko kombinēt glikopeptīdus. Rezultātā tapa trīs «Glycomune» sērijas preparāti, kurus sadarbībā ar firmu «Anima Lab» radīja 2010.g. dibinātais Latvijas uzņēmums «Honestum».

Papildu informācija:

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu