Losandželosā tiks izsolīta latviešu mākslinieces Vijas Celmiņas glezna (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna attēls

Losandželosā maijā tiks izsolīta slavenās latviešu mākslinieces Vijas Celmiņas glezna, kas 50 gadus nav publiski izrādīta, vēsta laikraksts «LA Times».

Pēc ekspertu aplēsēm, 1964.gada glezna «Bez nosaukuma (Nazis un šķīvis)» varētu maksāt ap 300 000-500 000 ASV dolāru (157 500-262 500 latu).

Glezna tiks piedāvāta Losandželosas laikmetīgās mākslas izsolē 19.maijā.

Gleznas līdzšinējie īpašnieki mākslas darbu 1964.gadā nopirkuši no pašas Celmiņas par nepilniem 100 ASV dolāru. Visus šos gadus glezna karājusies pie īpašnieku virtuves sienas.

Pirms izsolīšanas gleznai notīrīti putekļi un taukvielas, taču izsoļu nams apliecina, ka kopumā mākslas darbs ir lieliskā kvalitātē.

Rīgā dzimusī Vija Celmiņa septiņu gadu vecumā Otrā pasaules kara beigās kopā ar vecākiem devās bēgļu gaitās uz Vāciju, bet 1948.gadā pārcēlās uz dzīvi ASV.

Gleznotāja un grafiķe Celmiņa ir viena no ievērojamākajām mūsdienu amerikāņu māksliniecēm, kas strādā hiperreālisma novirzienā.

Viņas darbi atrodas daudzos mākslas muzejos un galerijās ASV, tai skaitā Mūsdienu mākslas muzejā Losandželosā, Metropolitēna muzejā Ņujorkā, Vašingtonas Nacionālajā galerijā, kā arī Pompidū centrā Parīzē.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu