Pasaules turīgākie iedzīvotāji «noslēpuši» 21 triljonu dolāru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules turīgākie iedzīvotāji tā dēvētajās nodokļu patvēruma valstīs un reģionos ir kopumā noslēpuši aktīvus 21 triljona ASV dolāru (12 triljonu latu) vērtībā, liecina pētniecības grupas «Tax Justice Network» veiktā pētījuma rezultāti.

Šī summa atbilst ASV un Japānas iekšzemes kopproduktu summai, norāda «Tax Justice Network», kas pēta izvairīšanās no nodokļu maksāšanas negatīvo ietekmi un savā darbībā izmanto virkni dažādu avotu, tajā skaitā Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Starptautisko norēķinu banku (BIS).

Ziņojuma autors Džeimss Henrijs, bijušais konsultāciju uzņēmuma «McKinsey» vecākais ekonomists norāda, ka «Tax Justice Network» aplēses uzskatāmas par konservatīvām un tā sauktajās nodokļu paradīzēs varētu būt apslēpti aktīvi līdz pat 32 miljardu dolāru (18,4 triljonu latu) vērtībā.

Henrijs norāda, ka šos aktīvus «aizsargā augsti apmaksātu un bars čaklu profesionālu darboņu banku, juridiskajā, grāmatvedības un investīciju nozarēs», kas savā labā izmanto arvien pieaugošo robežu izzušanu globālajā ekonomikā.

«Tax Justice Network» apkopotā informācija liecina, ka desmit pasaulē vadošās privātbankas 2010.gadā pārvaldījušas aktīvus vairāk nekā sešu triljonu dolāru vērtībā, salīdzinot ar 2,3 triljoniem dolāru pirms pieciem gadiem.

Tikmēr nodokļu eksperts un Lielbritānijas valdības padomdevējs Džons Vaitings apšauba ārzonās noslēpto aktīvu apmēra patiesumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu