Pekausis atgriežas Krievijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievu uzņēmējs Ališers Usmanovs atpircis no ASV padomju laikā veidotās multfilmas.

Uzņēmējam Ališeram Usmanovam piederošā kompānija «Swinstar Holdings Limited» no ASV kompānijas «Films by Jove», nopirkusi tiesības uz «Союзмультфильм» multiplikācijas filmām. Pēc  formalitāšu nokārtošanas visa kolekcija tiks atdota bērnu televīzijas kanālam «Бибигон».

Par gatavību izpirkt tiesības no «Films by Jove» Usmanovs  paziņoja jau 2007. gada aprīlī. ASV kompānijas pārstāvji ziņoja, ka darījums ir gandrīz pabeigts, bet tad Usmanovs apturēja pirkumu, jo uzskatīja, ka prasītā summa ir pārāk liela (tika minēti 10 miljoni ASV dolāru). Rezultātā darījums tika veikts 2007. gada 3. septembrī. Darījuma galējā summa netiek izpausta. Pēc dažādām liecībām, Usmanovs par tiesībām uz animācijas filmām bija gatavs maksāt divus trīs miljonus dolāru.

Kompānija «Films by Jove», kas pieder aktierim Oļegam Vidovam un viņa sievai Džoanai Borstīnai, 1992. gadā uz desmit gadiem nopirka tiesības uz «Союзмультфильм» filmām, kas šai kompānijai deva tiesības komerciāli izrādīt šīs multfilmas ārpus bijušās PSRS robežām. Divus gadus vēlāk daļa multiplikācijas filmu, arī «Pagaidi tikai!» («Ну, погоди!»),  «Brēmenes muzikanti» («Бременские музыканты»), «Kaķēns vārdā Vau» («Котенок по имени Гав») atgriezās Krievijā. Par šo darījumu kompānija «Films by Jove» pretī saņēma tiesību termiņa pagarinājumu uz 30 gadiem, bet nu jau tikai uz 547 multiplikācijas filmām, kuru skaitā bija «Pekausis» («Чебурашкa»), «Sārtais ziediņš» («Аленький цветочек»), «Sniega karaliene» («Снежнaя королевa»), «Zirdziņš kuprainītis» («Конек-Горбунок»), «Mauglis» («Маугли»), «Pasaka par caru Saltanu» («Сказка о царе Салтане»).

21. gadsimta sākumā Krievija sāka censties atgūt visas autortiesības, pamatojot savu prasību ar to, ka kompānija «Films by Jove» bija nopirkusi šīs tiesības no nelikumīga «Союзмультфильм» pārstāvja.

2003. gadā ASV un Krievijas puses bija iesaistītas vairākos tiesu darbos, bet konflikta risinājums netika atrasts. Kārtējie tiesu darbi bija paredzēti 2008. gada janvārī, bet sakarā ar nesen notikušo darījumu, tie tiks atcelti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu