Pieauguši mājokļa uzturēšanas izdevumi (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: liber, CC BY-SA 2.0

2013.gadā mājsaimniecībām ir palielinājušies mājokļa uzturēšanas izdevumi, sasniedzot 134 eiro mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veiktā ienākumu un dzīves apstākļu apsekojuma rezultāti.

Neraugoties uz to, ka mājokļa izdevumi ir auguši par 5,3%, līdzīgi kā 2012.gadā mājsaimniecības to segšanai tērēja 17,3% no saviem rīcībā esošajiem ienākumiem.

Pērn nedaudz samazinājies to mājsaimniecību īpatsvars, kuras naudas trūkuma dēļ bija palikušas parādā par komunālajiem pakalpojumiem. Tādu mājsaimniecību īpatsvars samazinājās no 20,6% 2012.gadā līdz 18,3% 2013.gadā. Apsekojuma dati liecina, ka vecākā gadagājuma iedzīvotāju (65 gadi un vecāki) mājsaimniecību vidū bija vismazāk parādnieku par komunālajiem pakalpojumiem – 11,7%.

Savukārt visgrūtāk komunālo pakalpojumu rēķinus bija segt mājsaimniecībām, kurās dzīvoja viens pieaugušais ar bērniem līdz 17 gadu vecumam. Pagājušajā gadā 36,3% šo nepilno ģimeņu naudas trūkuma dēļ bija palikušas parādā par komunālajiem pakalpojumiem. Tomēr situācija ir nedaudz uzlabojusies, salīdzinot ar 2012.gadu, kad par komunālajiem pakalpojumiem parādā bija 44,1% nepilno ģimeņu

Mājokļa uzturēšanas izdevumi nopietni ietekmēja mājsaimniecības budžetu. Tikai 12% no aptaujātajām mājsaimniecībām apgalvoja, ka mājokļa uzturēšanas izdevumi tām nemaz nav apgrūtinoši.

Visaugstākais mājokļa uzturēšanas izdevumu slogs bija mājsaimniecībām ar viszemākajiem ienākumiem. 2013.gadā šīs mājsaimniecības tērēja gandrīz 33% no saviem rīcībā esošajiem ienākumiem, lai segtu mājokļa uzturēšanas izdevumus, turklāt divas trešdaļas no tām norādīja, ka viņu budžetam tas ir ļoti apgrūtinoši.

Datu avots par mājokļa uzturēšanas izdevumiem ir CSP veiktais 2013.gada ienākumu un dzīves apstākļu (t.s. EU-SILC – EU Statistics on Income and Living Conditions) apsekojums. Tajā aptaujāti 6,3 tūkstoši mājsaimniecību un intervēti 12 tūkstoši respondentu vecumā no 16 gadiem. 2014.gada dati tiks apkopoti līdzīgā apsekojumā šogad, kurš noritēs no marta līdz jūnija beigām

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu