Zolitūdes traģēdijā cietušajam muguras operācijas vietā pēdu masāža (86)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunita Kļava/LETA

Vairāki Zolitūdes traģēdijā cietušie Rīgas slimnīcās saņēmuši nepietiekamu un neprofesionālu medicīnisko palīdzību, atsevišķi cilvēki tikai «apārstēti» un palaisti mājās, lai gan viņiem bijušas nepieciešamas papildu operācijas, laikrakstam «Neatkarīgā» norāda uzņēmēja Angelika Miglāne, kura pēc profesijas ir mediķe.

Miglāne ir viena no personām, kuras pagājušajā nedēļā saņēma Rīgas domes Labklājības departamenta pateicības rakstu par nesavtīgu palīdzības sniegšanu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Miglānes vadītā firma organizē medicīnas tūrismu uz Vācijas klīniku «Paracelsus». «Es uzreiz kontaktējos ar Vācijas mediķiem un piedāvāju palīdzību cietušajiem, lai viņi saprot, kas viņiem pienākas un kā to dabūt. Mums pat tehniski nav iespēju, lai smagos pacientus ātri pieceltu kājās, bet bija mugurkaula lūzumi, galvas traumas, dzīvībai svarīgu orgānu traumas. Uzskatu, ka Vācijas mediķi šādos gadījumos var palīdzēt vislabāk. Uzreiz varēju piedāvāt iespēju divus cietušos bez maksas aizvest uz Vāciju,» atceras Miglāne. Līdz šim Vācijā ārstējušies jau pieci «Maxima» traģēdijas upuri.

Uzņēmēja laikrakstam stāsta, ka vienam no cietušajiem rehabilitācija Latvijā izpaudusies kā pēdu masāža, lai gan, pēc viņas teiktā, vajadzīga bijusi mugurkaula operācija. Kāds cits upuris dzirdējis, ka mediķi runā par viņa traumētajiem skriemeļiem. Viņam pašam gan ārsti vēlāk teikuši, nākamajā dienā izrakstīs no slimnīcas, jo ārstēšanu nevajag. Cilvēkam nācies meklēt iespēju, lai pārfotografētu slimības vēsturē ierakstīto informāciju. Citiem pacientiem likts lietot antibiotikas, kaut gan viņiem bijusi vajadzīga jauna operācija, lai likvidētu pēc traģēdijas veiktās operācijas sekas, raksta «Neatkarīgā».

Par vienu no Vācijā nokļuvušajiem pacientiem Miglāne tagad runā ar prieku - viņš nesen zvanījis un stāstījis, ka ir laimīgs, jo atkal var staigāt. Šis pacients bijis veikalā tā sagrūšanas brīdī un nonācis kādā no Rīgas slimnīcām, kur astoņas stundas stāvējis kājās, gaidot, kamēr mediķi apskatīs. Uz diagnostiku viņu aizveduši pēc tam, kad noģībis. Šim pacientam konstatēta mugurkaula trauma, bet vēlāk pateikts, ka viss kārtībā.

Pēc izrakstīšanas no slimnīcas cietušajam kļuvis arvien sliktāk, viņš uz ielas zaudējis samaņu. Vēlāk atklājies, ka ir lauzti vairāki mugurkaula skriemeļi, bet ārsti nav gribējuši atzīt savu vai kolēģu kļūdu un teikuši, ka tā ir veca trauma. Viņam bijusi arī galvas kontūzija. Tādā stāvoklī cietušais izrakstīts. Trīs dienu laikā viņa pārvešanai uz Vāciju naudu sameklēja pareizticīgā baznīca, atceras Miglāne.

«Uz Vāciju varam nogādāt tik cilvēku, cik daudziem vien palīdzība vajadzīga. Esmu gatava palīdzēt, jo iegūtās traumas šo cilvēku dzīvē agri vai vēlu ieviesīs korekcijas,» «Neatkarīgajai» norāda uzņēmēja.

Kā ziņots, 14.februārī no slimnīcas Rīgā tika izrakstīts pēdējais Zolitūdes traģēdijā cietušais - lielveikala «Maxima» kasieris, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Vīrietis traģēdijā bija guvis smagas traumas, galvenokārt mīksto audu saspiedumus. Pavadījis zem gruvešiem vairāk nekā deviņas stundas, viņš tika nogādāts slimnīcā ļoti smagā stāvokli un mediķi vairākas dienas cīnījās par viņa dzīvību, pastāstīja Kārkliņa.

Kā ziņots, pērn 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp bojāgājušajiem bija arī trīs ugunsdzēsēji, kuri piedalījās glābšanas darbos.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Komentāri (86)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu