«Red Hat» šefs: «Linux» nav vietas mājas datoros

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Linux Magazine

Jau vairākus gadus nerimst diskusijas par operētājsistēmas «Linux» perspektīvo ekspansiju mājas datoros. Pagaidām tā ir tikai perspektīva, un personālo datoru, kuros ir uzstādīta «Linux», skaits salīdzinājumā ar «Windows» aprīkotiem datoriem, ir pavisam niecīgs.

Ja kāds datoru ražotājs vai komplektētājs paraksta līgumu par savu datoru masveida aprīkošanu ar «Linux», to gari un plaši apspriež specializētā prese. Ja milzīgs datoru skaits tiek komplektēts ar «Windows», prese klusē, jo darba dators uz «Windows» bāzes jau sen ir standarta risinājums un neizraisa nekādas īpašas emocijas.

Jāatzīst, ka pēdējā laikā «Linux» ir guvis ievērojamus panākumus, taču paši «Linux» risinājumu piedāvātāji nereti atzīst, ka «Linux» ne vienmēr ir labākais risinājums parastam galddatoram. Firmas «Red Hat» ģenerāldirektors Metjū Šuliks (Szulik)norāda, ka uzņēmumu datoros «Linux», iespējams, ir izdevīgs risinājums, taču viņam nerodas šaubas par to, ka mājas datoros atvērtā koda operētājsistēmai nav vietas. Šuliks uzskata, ka individuālo patērētāju tirgū «Linux» joprojām nav gatava konkurencei ar «Windows».

«Linux» lielākie trūkumi ir sarežģīta papildaprīkojuma, it īpaši multimediju ierīču, pieslēgšana, kā arī nepieciešamība prasmīgi tikt galā ar sarežģītajiem pašas operētājsistēmas un lietojumprogrammu iestatījumiem. Uzņēmumos tam nav tik būtiska nozīme, jo par datoru gatavību darbam rūpējas tehniskā atbalsta speciālisti, bet mājas apstākļos lietotājs var paļauties vienīgi uz savām zināšanām un iemaņām. Tā rezultātā jaunizceptais «Linux» lietotājs viļas operētājsistēmā un atsakās no tās turpmākas izmantošanas vai sāk par katru sīkumu sūdzēties piegādātāja tehniskā atbalsta dienestā. Šuliks uzskata, ka šī iemesla dēļ «Linux» būs gatava darbam un uzvarām individuālo patērētāju tirgū tikai pēc vairākiem gadiem. Līdz tam atvērtā koda operētājsistēmu mājās turpinās lietot neliels skaits «Linux» entuziastu.

Resursi internetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu