Foto: AFI/B.Koļesņikovs

Pēc nākamā gada 1. janvārī paredzētās īres griestu atcelšanas apmēram desmit tūkstošiem ģimeņu Rīgā varētu rasties problēmas ar dzīvojamās telpas īri. Šādus aprēķinus, balstoties uz «Mājokļu aģentūras» sagatavoto informāciju, trešdien Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas sēdē veica komisijas deputāts Jānis Lagzdiņš.

Lai nepieļautu, ka vairāki tūkstoši ģimeņu, arī ģimenes ar bērniem un pensionāri, paliktu bez jumta virs galvas, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija trešdien nolēma uz sēdi aicināt «Mājokļu aģentūras» vadītāju Normundu Pēterkopu, lai runātu par iespējamām atbalsta programmām tām iedzīvotāju grupām, kuras finansiālu apsvērumu dēļ nespēs samaksāt par dzīvokļu īri, īpaši pēc īres griestu atcelšanas.

Lagzdiņš komisijas sēdē iepazīstināja deputātus ar statistiku, kas liecina, ka apmēram 20 tūkstoši ģimeņu Rīgā dzīvojamo platību īrē denacionalizētās mājās un viņus būtiski varētu ietekmēt īres griestu atcelšana. Informācija arī liecina, ka apmēram pusei šo ģimeņu ir problēmas samaksāt īres maksu. Turklāt lielākā daļa no šīm ģimenēm ir tādas, kurās ir bērni un pensionāri.

Runājot par iespējām risināt šīs problēmas, Lagzdiņš ierosināja aicināt uz sēdi «Mājokļu aģentūras» vadītāju, lai spriestu par konkrētu valsts un pašvaldības politiku šīs problēmas risināšanai. Lagzdiņš pauda pārliecību, ka cilvēki, uz kuriem attiecas gaidāmās izmaiņas, būtu jāsadala kategorijās, katrai no tām piemērojot dažādu atbalstu politiku vai nu sociālo pabalstu veidā, vai mājokļu nodrošināšanas veidā.

Deputāti arī sprieda, kāda būtu pareizākā pašvaldības rīcība šajā situācijā. Partijas «Jaunais laiks» deputāts Alberts Krūmiņš komisijas sēdē pauda pārliecību, ka pašvaldībai nebūtu jānodarbojas ar mājokļu celšanu, atstājot to privātā sektora ziņā, bet vairāk jādomā par sociāliem jautājumiem. Viņš arī pauda pārliecību, ka «Rīgā dzīvokļu pietiek, vienīgi dzīvokļu īpašnieki šobrīd nav stimulēti uzturēt dzīvojamās platības, jo daudz izdevīgāk viņiem tās ir pārvērst nedzīvojamās platībās un izīrēt».

Savukārt kreiso spēku apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» deputāts Juris Sokolovskis bija pilnīgi pārliecināts, ka Rīgā ir milzīgs lētu dzīvokļu deficīts un pašvaldībai tomēr ir jāceļ mājas, kurās dzīvokļus varētu atļauties īrēt mazturīgie iedzīvotāji. Savukārt vairākums citu deputātu pauda pārliecību, ka šādu māju būvniecība ir neperspektīva, jo jauni cilvēki patlaban izvēlas ņemt kredītu un celt māju un agrāk vai vēlāk viņu iepriekšējie dzīvokļi atbrīvosies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp