Oficiāli nereģistrētā, politisko organizāciju apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) paspārnē izveidotā krievu skolu aizsardzības štāba aktīvisti apgalvo, ka šovakar ar PCTVL cieši saistītās Latvijas Cilvēktiesību komitejas telpās Dzirnavu ielā 102a, kur notikusi štāba sapulce, atraduši noklausīšanās ierīci.

Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) neizslēdz iespēju, ka tā ir provokācija. «Tā kā štāba aktīvistu akcijas ir izgāzušās, viņi, iespējams, šādā veidā vēlas pievērst sev uzmanību,» norāda Jēkabsons.

Ministrs aicina viņus vērsties policijā, kura noskaidros, kas tā ir par iekārtu un kā tā nokļuvusi telpā, informēja ministra preses sekretārs Krists Leiškalns.

Viens no štāba aktīvistiem — Jurijs Petropavlovskis (PCTVL) — kategoriski noliedza Jēkabsona aizdomas par provokāciju, norādot, ka notikušajam ir ap 50 liecinieku un tas esot nofilmēts.

«Mēs arī neesam tik bagāti, lai nopirktu tik dārgu iekārtu,» piebilda Petropavlovskis.

Viņš teica, ka vēl nav līdz galam izlemts, kā rīkoties saistībā ar ceturtdienas vakara atradumu, tomēr jau esot zināms, ka informācija par to tiks nosūtīta Starptautiskajai Cilvēktiesību aizstāvības federācijai.

Štāba aktīvisti piektdien aicināšot inženiertehnisko speciālistu novērtēt atrasto ierīci, lai viņš noteiktu, kurā valstī tā varētu būt ražota un kur tādu var iegādāties. Pēc Petropavlovska domām, šāda iekārta nav nopērkama veikalā.

Petropavlovskis stāstīja, ka cilvēktiesību komitejas telpās uzturas arī pieci izglītības reformas pretinieki, kas pieteikuši badastreiku. Viņi bijuši vienā istabā, bet štāba aktīvisti pulcējušies blakus telpā. Badastreika dalībnieki klausījušies radio, bet pēkšņi uztvērējā izdzirdējuši štāba aktīvistu sapulces sarunas. Pārmeklējot telpu, uziets radio translācijas mikrofons, kas bijis iemontēts skapī esošā presēta kartona loksnē. Ierīcei esot ļoti jaudīga baterija.

Pēc Petropavlovska teiktā, viņiem arī iepriekš bijušas aizdomas par to, ka štābisti tiek noklausīti, bet «bija slinkums meklēt» noklausīšanās ierīci.

Drošības policijas priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis atturējās komentēt štāba aktīvistu paziņojumu par atrasto noklausīšanās iekārtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp