Foto: AFI/Normunds Mežiņš

Bijušais Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) šefs Jānis Trubiņš uzskata par neiespējamu nodalīt «ideoloģiskos» VDK aģentus no cilvēkiem, kas ziņoja par kriminālpārkāpumiem, un ierosina «čekas maisus» nodot Satversmes aizsardzības birojam (SAB).

Sestdien publicētā intervijā laikrakstam «Vesti Segodņa» Trubiņš kritizē Saeimas Juridiskās komisijas lēmumu atklātībā nodot vienīgi informāciju par ideoloģiskajiem ziņotājiem.

«Es saprotu, ka Saeimas Juridiskā komisija ierosina neatdot «maisus» uzreiz presei, bet uzticēt Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītājam Indulim Zālītem izlemt, kurus uzvārdus publiskot, bet kurus ne. Es Zālītes kungu neapskaužu, jo viņam piedāvā pēc krāsotām olām noteikt vistu,» ironizē Trubiņš.

Viņš norāda, ka VDK strādājis trijos virzienos — pretizlūkošana un cīņa pret spiegošanu, militāro objektu un slepeno pētījumu aizsardzība, kā arī «jauktais» virziens. «Šajā brīdī tās olas arī kļūst krāsotas, jo jauktajā virzienā bija apakšvienības, kas nodarbojās ar konstitūcijas aizsardzību, kā arī nodaļas, kas cīnījās pret terorismu un nelikumīgu narkotiku apriti,» paskaidro Trubiņš, norādot, ka šajā nodaļā bijuši arī aģenti, kas meklēja draudu vēstuļu autorus.

«Aģenti meklēja vēstuļu autorus, kas aicināja «sitiet …» un norādīja, ko tieši vai, precīzāk, kura tauta jāsit. Sakiet, vai šodien Latvijas Republikas likumi atļauj aicināt «sitiet tos un tos»? Vai tad šodien drīkst nekontrolēti tirgot ieročus un palīdzēt teroristiem? Tad atbildiet man — kurus tieši aģentus publiskot?» vaicā bijušais Latvijas «čekas» šefs.

Viņš norāda, ka ne par ko nepiekristu šķirot «čekas maisu» saturu. «Pat es neesmu spējīgs par visiem aģentiem pateikt, ar ko konkrēti viņi nodarbojušies,» atzīst Trubiņš.

Viņš arī uzsver, ka pasaulē iepriekšējo režīmu aģentus nepublisko. «Pirmkārt, tāpēc, ka citādi neviens vairs nepiekritīs sadarboties ar specdienestiem, bet, otrkārt, — bieži bijušo režīmu aģentus izmanto arī esošie režīmi. Jo labi aģenti nedzimst katru dienu, tie ir cilvēki ar īpašām dotībām — iegūt cilvēku uzticību, savākt informāciju un palikt neatklātiem. No tā, ka mēs esam pasludinājuši jaunu iekārtu, citi aģenti uzreiz no debesīm nekritīs,» rezumē Trubiņš.

Saeimas Juridiskā komisija 21. septembrī vienojās par VDK dokumentu publiskošanas kārtību un nolēma atklātībā nodot vienīgi informāciju par ideoloģiskajiem ziņotājiem. Saeimas Juridiskais birojs precizēs likuma par VDK dokumentu saglabāšanu redakciju, lai to varētu izskatīt komisijā un virzīt uz Saeimas sēdi.

Saeima maija vidū negaidīti nolēma publiskot «čekas maisus», taču Valsts prezidente grozījumus likumā par bijušās VDK dokumentācijas saglabāšanu neizsludināja.

Maija beigās Saeima steidzamības kārtā uz desmit gadiem pagarināja ierobežojumus bijušajiem čekistiem. Iepriekšējais desmit gadu ierobežojumu termiņš beidzās 3. jūnijā.

Savukārt Valsts prezidentes neizsludinātos un Saeimai pārstrādāšanai atdotos grozījumus šajā pašā likumā, kas paredz «čekas maisu» publiskošanu, nodeva izskatīšanai komisijās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp