Foto: EPA-AFI

Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga saņēmusi vēstuli no ASV prezidenta Džordža Buša, kurā viņš atzīmē, ka Rietumeiropā Otrā pasaules kara beigas nozīmēja atbrīvošanu, bet Centrālajā un Austrumeiropā tās nozīmēja arī Padomju okupāciju, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas aneksiju, un komunisma uzspiešanu.

«Zinot šo sāpīgo vēsturi, es saprotu Jūsu lēmuma sarežģītību par to, vai apmeklēt 9. maija piemiņas pasākumu Maskavā, un šajā sakarā es respektēju to izvēli, ko Jūs un pārējie Baltijas līderi ir izdarījuši», teikts ASV prezidenta vēstulē.

Bušs norādījis, ka Otrā Pasaules kara noslēguma gadadiena ir iespēja raudzīties uz priekšu un veidot nākotni, kas balstīta uz kopīgām vērtībām un kopīgu brīvu nāciju atbildību. «Kā sabiedrotie un draugi mūsu valstis strādās, lai stiprinātu demokrātiju pašu mājās un veicinātu brīvību ārpus tām», raksta Bušs, piebilstot, ka «Amerika ir lepna stāvēt plecu pie pleca ar jums».

ASV prezidents vēstulē pauž pateicību par Vīķes-Freibergas centieniem atbalstīt pilsonisku sabiedrību reģionā, kā arī «par ieguldījumu atbildīgajās misijās, atbalstot brīvību Afganistānā un Irākā».

Bušs norādījis, ka šī tikšanās paver iespēju atjaunot kopīgo apņemšanos veicināt brīvību, labklājību un iecietību Eiropā un citur pasaulē. Vēstulē arī izteikta vēlme «apspriesties par demokrātisku valstu iespējām stiprināt brīvību savā valstī un veicināt to aiz savām robežām, mobilizējot visas sabiedrības potenciālu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp