Bušs ierodas vēsturiskā vizītē Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Piektdienas vēlā vakarā ap pulksten 22 Rīgā ierodas ASV prezidents Džordžs Bušs. Viņš uzturēsies Latvijā līdz sestdienas vakaram un vizītes laikā tiksies ar triju Baltijas valstu prezidentiem.

Kopā ar prezidentu ieradīsies ASV pirmā lēdija Lora Buša, kā arī ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa.
 
Pasākumu norise
 
Piektdiena, 6. maijs
22.00 — ASV prezidenta Džordža Buša ierašanās Rīgā
 
Sestdiena, 7. maijs
10.00 — Svinīgā sagaidīšana pie Rīgas pils
10.15 — I šķiras Triju Zvaigžņu ordeņa pasniegšana Džordžam Bušam
10.30 — ASV un Latvijas Republikas prezidentu divpusējā tikšanās Rīgas pilī, kurā piedalīsies arī premjers Aigars Kalvītis
11.35 — ASV prezidents noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa
12.05 — Vaira Vīķe-Freiberga un Džordžs Bušs Rīgas Latviešu biedrības namā rīko tikšanos ar pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem
14.30 — ASV un Baltijas valstu prezidentu tikšanās ar žurnālistiem Rīgas Latviešu biedrības namā
17.10 — Džordžs Bušs teic uzrunu Mazajā ģildē Latvijas sabiedrībai
18.30 — ASV prezidents atstāj Latviju
 
ASV prezidenta vizīte Latvijā nav tikai simboliska, bet arī praktiska, lai vēlreiz tieši norādītu uz lielo politisko atbalstu mazajām Baltijas valstīm un tās neatkarības un brīvības izpratni. Par to liecina arī viņa pēdējo dienu izteikumi. Bušs vizītes laikā uzsvērs, ka ASV partnerība ar Latviju, Lietuvu un Igauniju ir spēcīga un balstīta uz kopējām vērtībām: demokrātiju, likuma varu un toleranci.
 
Vizītē Rīgā ASV prezidents izklāstīs brīvības un demokrātijas plašāko nozīmi, norādot, ka ar brīvību un demokrātiju nav jāsaprot tikai vēlēšanas, bet arī atklātas un integrētas sabiedrības veidošana, kas nozīmē aizsargāt minoritāšu tiesības ar likuma varu un spēcīgām neatkarīgām institūcijām. Tieši tādēļ viņa viesošanās Rīgā būs tik nozīmīga visām pusēm, un viens no galvenajiem sarunu tematiem — pilsoniskās sabiedrības, kā arī valstiskās partnerības stiprināšana.
 
Pēc vizītes Latvijā ASV prezidents apmeklēs Nīderlandi, tad dosies uz Maskavu, kur piedalīsies 9. maija Uzvaras dienas 60. gadadienas svinībās. Tikšanās reizē ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Bušs runās par Baltijas valstu vēsturisko likteni. Bušs jau agrāk vairākkārt norādījis uz okupācijas faktu. To viņš apliecinājis arī oficiālajā vēstulē Latvijas prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

Pēc vizītes Maskavā ASV prezidents viesosies Gruzijā, ar to noslēdzot viesošanos Eiropā.

ASV prezidenta vizītes laikā tiek slēgts Rīgas centrs. Jau iepriekš izskanēja aicinājumi rīdziniekiem pamest pilsētu, ja iespējams. Jau piektdienas rīta pusē Rīgas centrā bija klusi.

Sabiedriskā transporta kustības ierobežojumi

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu