Nobela prēmiju literatūrā saņems britu dramaturgs Pinters

LETA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

2005.gada Nobela prēmija literatūrā tiks pasniegta Lielbritānijas dramaturgam Heroldam Pinteram, kurš izceļas ar īpašu stilu un klusuma izmantošanu darbos, otrdien paziņoja Zviedrijas Karaliskā akadēmija.

75 gadus vecais londonietis Pinters «atsedz zem ikdienišķajām pļāpām apslēptos bezdibeņus un ielaužas depresijas slēgtajās telpās,» teikts akadēmijas paziņojumā.

1930.gadā dzimušais britu absurda drāmas pārstāvis desmit miljonu zviedru kronu (754 000 latu) lielo prēmiju saņems Stokholmā 10.decembrī.

Plinters ir arī kritiķu atzīts aktieris un režisors un pazīstams arī ar saviem scenārijiem kino un televīzijas filmām, ieskaitot 1981.gada filmu «Franču leitnanta sieviete». Viņa slavenāko darbu vidū ir «The Caretaker» un «The Birthday Party».

Viņš vienmēr arī aktīvi paudis savu viedokli par politiskajām norisēm pasaulē un aizstāvējis cilvēktiesības.

Pintera aģente Džūdija Deiša sacīja, ka «šīs ir visbrīnišķīgākās ziņas. Tas ir pilnīgs pārsteigums, un es jūtu, ka tas ir ļoti pelnīti. Es esmu ļoti priecīga par viņu».

Tajā pašā laikā kritiķi izteikušies, ka šī gada laureāta izvēle ir bijusi neparasta, piebilstot, ka Nobela prēmija pēdējos gados tiek piešķirta «radikālākiem» cilvēkiem.

Pagājušajā gadā par Nobela prēmijas laureāti literatūrā kļuva austriete Elfrīde Jelineka, kurai balva tika piešķirta par spēju «radīt romānos muzikālu balsu plūdumu un lugām, kas ar lielisku lingvistisku aizrautību atklāj sabiedrības klišeju un to radītā spēka absurdumu».

Kā LETA jau ziņoja, par šā gada Nobela prēmijas laureātiem medicīnā kļuvuši Austrālijas zinātnieki Berijs Māršals un Robijs Vorens, kuri atklājuši baktēriju, kas izraisa gastrītu un kuņģa čūlas.

Nobela prēmiju fizikā šogad saņems amerikāņu zinātnieki Rojs Globers un Džons Hols un vācu fiziķis Teodors Henšs par pētījumiem optikā, bet prēmija ķīmijā šogad piešķirta franču zinātniekam Īvam Šovēnam, kā arī amerikāņu pētniekiem Robertam Grubsam un Ričardam Šrokam par atklājumiem organiskajā ķīmijā.

2005.gada Nobela miera prēmiju ieguvusi ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) un tās direktors Mohameds el Baradei par darbu, lai ierobežotu kodolieroču izplatību pasaulē.

Pirmdien tika paziņots, ka Nobela prēmiju ekonomikā saņems izraēliešu zinātnieks Roberts Aumans un amerikāņu pētnieks Tomass Šellings par «spēļu teorijas analīzi», kas var palīdzēt risināt konfliktus uzņēmējdarbībā un tirdzniecībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu