Kā sadzīvot ar rudens skumjām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir laiks, kad, par spīti skaistajam lapu zeltam, sāk pārņemt rudenīgās skumjas. Neizprotami savāds garastāvoklis, nomācošas izjūtas... Tā nav visiem, taču vairākumam šis gadalaiks un ziemas tuvošanās izraisa pārdomas, kāpēc tā notiek. Viens ir skaidrs — skumjais rudens ir tikai tavā galvā. Taču — kā ar to sadzīvot?

Saulītē dzer mazāk

Ir ļaudis, kuri rudenī psiholoģiski labi jūtas, viņi jūt gandarījumu, ka pagājis vasaras nemiers, var apcerīgi prātot par dzīvi. Viņi jūtas lieliski un lēnām gatavojas ziemai. Taču daudz vairāk ir cilvēku, kuriem šis pārsvarā pelēcīgais laiks rada nomācošas izjūtas, gremdē drūmās pārdomās un vieš skumjas. Vaicājām vairākiem psihologiem un psihoterapeitiem — kā to saprast, un kā spēt tikt galā?

«Gadalaiku ciklu mēs gluži nevilšus saistām ar cilvēka dzīves ciklu. Rudens mums vēsta par atvadām, daba palēnām mirst, gaismas kļūst mazāk, visu pārņem krēsla un tumsa... Viss līdzīgi kā dzīvē,» skaidro psihoterapeite Ginta Ratniece.

Nomāktību rudenī speciālisti mēdz saukt par polāro depresiju, tā ilgstot no oktobra vidus līdz pat februāra vidum, bet patiesībā tā ir cilvēka pielāgošanās dabas apstākļiem, nevis īsta depresija.

«Mūsu senčiem, kas dzīvoja tuvākā saskarē ar dabu, ziema bija tas periods, kad varēja atpūsties. Tagad reizēm notiek ačgārni — vasarā atpūšamies, bet ziemā, kad gribētos sevi pasaudzēt, valda liela aktivitāte un skriešana,» akcentē psihoterapeite Gunta Jēkabsone. Viņa savulaik lasījusi, kāpēc Somijā tik daudz ļaužu padodas zaļā pūķa kārdinājumiem. «Tas tieši saistīts ar sauli, apgaismojuma ilgumu šajā zemē. Kad gaismas kļūst mazāk, cilvēki lēnām slīgst apcerīgumā. Taču interesanti, ka Somijā rudens depresijas veiksmīgi ārstē ar helioterapiju. Ierīko speciālas telpas, kas izgaismotas ar īpašām lampām, kuru starojums pietuvināts saules gaismai, un cilvēki vienkārši ilgāku laiku uzturas tur, uzņem gaismu.» Tātad — jāstaigā dienas gaišajā laikā, lai izmantotu ikvienu saulainu brīdi, jo drīz to pavisam pietrūks.

Dzeltena mode

«Esmu dzirdējusi, ka rudenī daudziem sākas psiholoģiskas problēmas, jo kaut kas ir it kā beidzies, viņi nespēj paciest ieslīgšanu apātijā. Taču šādas sajūtas ir pavisam dabiskas. Daudz labāk, ja uz to skatās, piemēram, kā uz miegu, kad aizej gulēt un zini, ka kaut kad pamodīsies. Jo vairāk būsi saskaņā ar sevi, nevis mēģināsi sevi lauzt, jo veiksmīgāk šo laiku pārdzīvosi. Tas ir dabiski jāizdzīvo,» saka Gunta Jēkabsone.

Katram ir sava metode, kā pretoties drūmajai omai — vieni ēd šokolādi, citi dodas uz vingrošanas zāli vai baseinu, vēl kāds relaksējas pirtī. Noteikti der tuvināt sev priecīgo, piemēram, rīkot ballītes vai piedalīties tajās. Par spīti nomācošajām sajūtām, censties izkustēties, daudz staigāt, ļoti labi, ja pa čabošām lapām.

Ja jūtaties miegains, tad nevis pretojieties šai sajūtai, bet guliet vairāk, piepildot organisma kāri pēc miega. Daudzi dodas ceļojumā uz siltākām zemēm, cenšoties bēgt no drēgnā un drūmā laika, taču tad var būt vēl grūtāk, atgriežoties atpakaļ.

Anita Kanele, refleksoterapeite un neirolingvistiskās programmēšanas psihoterapeite, iesaka pamēģināt tērpties dzeltenās drēbēs. Šī krāsa ļauj aiziet no skumjām, raksturo rūpes, darbošanās rosību, «kaut ko darīt — tas atbilst dzeltenai krāsai. Var izvēlēties sarkanos toņus, tie savukārt ir ar lielu enerģiju. Taču rudenī noteikti nav ieteicams tērpties baltā,» uzsver Anita Kanele. Izrādās, ka noskaņojumu pozitīvi ietekmē arī zaļi un ziedoši telpaugi.

Glezno un riskē

«Gaisma, ļoti daudz gaismas, visos līmeņos. Dedziet lampiņas, svecītes visapkārt, darbā un mājās,» ieteic psiholoģe un psihoterapeite Ināra Leičenko. Viņa iesaka vēl vienu interesantu metodi — ilgstošu skatīšanos uz kaut ko oranžu. «Nav svarīgi, apelsīns, mandarīns vai ķirbītis. Skatieties cieši un ilgi, līdz — hop! — skatienu prasās novērst. Ir pierādīts pētījumos, krāsa iedarbojas ar redzes receptoriem.»

Savukārt Ginta Ratniece šajā rudenī iesaka paveikt to, ko sen esat vēlējies. «Kāds domājis, ka gribētu pamēģināt zīmēt, gleznot — ir īstais laiks to darīt. Ieklausieties savās vēlmēs uzmanīgi. Tām nav jābūt globālām. Piepildiet sīkās lietas, ko esat ļoti gribējis. Uzdrošinieties, riskējiet, ieprieciniet sevi ar atļaušanos.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu