Klājot balto galdautu 4. maija valsts svētkiem par godu, padomāsim arī par latviskiem ēdieniem. Lūk, ierosmei pāris idejas!
10 receptes valsts svētku galdam
Svētku kliņģeris
Sastāvdaļas
- Mīklai: 500 g miltu
- 25 g rauga
- ¼ l piena
- 100 g sviesta vai margarīna
- 100 g cukura
- naža gals sāls
- 2 olas
- 1 paciņa vaniļas cukura
- Pildījumam: 50 g riekstu
- 50 g rozīņu
- 50 g žāvētu aprikožu
- 50 g marmelādes
- nedaudz sviesta
Pagatavošana
Pagatavo rauga mīklu bez ierauga. Žāvētās aprikozes un marmelādi sagriež. No uzrūgušas mīklas izveltnē taisnstūri, pārsmērē ar sviestu un uzliek pildījumu. Veido garu rulli un liek uz ietaukotas plāts kliņģera veidā. To pārklāj ar dvieli un atstāj uz 30 – 40 min. Tad pārsmērē ar sakultu olu un pārkaisa ar riekstiem, cep 190 °C 30 – 35 min.
Salāti ar žāvētu skumbriju
Sastāvdaļas
- žāvēta skumbrija
- 3 kartupeļi
- 2 marinēti gurķi
- 1 glāze zaļo zirnīšu
- 2-3 ķiploka daiviņas
- sīpolloki, dilles
- majonēze, krējums
Pagatavošana: 20 min.
Skumbrijas notīra un sagriež. Vārītus kartupeļus notīra un sagriež. Sagriež arī gurķus, lokus, ķiplokus, dilles. Pievieno zirnīšus, majonēzi un krējumu (1:1). Rotā ar dillēm.
Sklandrauši
Sastāvdaļas
- 200 g rudzu miltu
- ½ gl ūdens
- ½ tējk.sāls
- ½-1 ola
- 30 g sviesta
- 250 g vārītu kartupeļu
- ½ ola
- 30 g cukura
- 10 g krējuma
- 250 g vārītu burkānu
- ½ ola
- 30 g cukura
- 10 g krējuma
- kviešu milti pēc vajadzības
Pagatavošana: 60 min.
Sviestu ar miltiem sastrādā, klāt lej ūdeni ar sāli un sakultu olu. Visu pamatīgi samīca. Tad plāni izveltnē, izspiež apaļas ripas (sākot ar tējas glāzi un lielākas), tām saceļ maliņas uz augšu un vidiņu piepilda ar kartupeļu un burkānu masu. Liek cepeškrāsnī un cep.
Kartupeļu masai tos sarīvē vai samaļ, pieliek visas pārējās sastāvdaļas un liek sklandrausī plānā kārtiņā. Tad tāpat sagatavo burkānu masu un liek virs kartupeļu kārtiņas.
Šķēļrāceņi
Sastāvdaļas
- Kartupeļi
- žāvētas gaļas gabaliņš
- desas gabaliņš
- pāris sīpolu
- pāris karošu sviesta vai margarīna
- 150-250 g skāba krējuma
- sāls
Pagatavošana: 30 min.
Kartupeļus nomizo, sagriež palielos gabalos un liek vārīties. Sīki sagriež žāvētu gaļu, desu un sīpolus un visu kopā sacep. Kad kartupeļi gatavi, nolej ūdeni, iemaisa pāris karotes sviesta vai margarīna, tad pievieno sacepto gaļu un sīpolus, krējumu un sāli. Visu ļoti labi izmaisa. Ja nav krējuma, var pieliet pienu. Ja nav gaļas, var cept tikai desu un labi daudz sīpolu. Ļoti garšīgi ar tomātu salātiem un aukstu pienu.
Pelēkie zirņi ar cūkgaļas krūtiņas mērci
Sastāvdaļas
- 1 kg pelēko zirņu;
- 500 g cūkgaļas krūtiņas;
- 1 paliels sīpols;
- 250 g saldā krējuma;
- 250 g skābā krējuma;
- garšvielas (gaumes jautājums).
Pagatavošana: 60 min.
Iepriekšējā dienās vakarā nomērcē zirņus, lai tie ātrāk vārītos.
Uzliekam vārīties zirņus un vārām aptuveni 40. min, bet tomēr labāk pārbaudīt, vai nav jau mīksti ātrāk. Kad zirņi ir gandrīz gatavi, pieliek klāt sāli un izvāra zirņus līdz galam.
Pa to laiku sagriež sīpolus un gaļiņu vienāda izmēra gabalos un apcep uz pannas, tā, lai gaļa būtu nedaudz brūna. Tad pievieno saldo un skābo krējumu un ļauj uzvārīties. Klāt pievieno pēc vajadzības garšvielas.
Uzliek uz šķīvja zirņus un viducī uzlej gatavo mērcīti.
Maltās galas pīrādziņi
Sastāvdaļas
- 1 paka sausā rauga mīklas maisījuma,
- eļļa,
- 250 g silta ūdens.
- Pildījumam:
- 300 g maltās gaļas,
- 1 mazs sīpols.
Pagatavošana: 60 min.
Taisa rauga mīklu, īpašu vērību jāvelta mīklas mīcīšanai, jo tik tiešām mīklai jālīp no pirkstiem galarezultātā nost. To noliek siltā vietā uz 40 min uzrūgt. Tad taisa pildījumu, vispirms uz pannas uzlej eļļu, sacep sasmalcinātu sīpolu un malto gaļu. Tad taisa pīrādziņus, liek pildījumu, kārto uz pannas, kas pārkaisiita ar miltiem (tad neieziež pannu ar taukvielām), pīrādziņus pārziež ar sakultu olu. Cep apm 20 min.
Burkānu pankoki
Sastāvdaļas
- 400 g burkānu
- 4 olas
- 1 glāze piena
- 150 g kviešu miltu
- 2 tējk. cukura
- sāls, eļļa
Pagatavošana: 20 min.
Notīrītus, nomizotus burkānus sarīvē uz smalkās rīves, pievieno olu dzeltenumus, sakultus ar cukuru, sāli, pienu, miltus un 30 min. mīklu briedina. Tad pievieno saputotus olu baltumus, izmaisa. Ar karoti mīklu liek pannā sakarsētā eļļā un cep brūnu no abām pusēm. Pasniedz ar skābu krējumu.
Viltotais zaķis ar burkāniem
Sastāvdaļas
- malta gaļa 1 kg
- 1 burkāns
- 1 ola
- ciete 2 ēdamkarotes
- krējums
Pagatavošana: 30 min.
Maltā gaļā liek visas augstāk minētās sastāvdaļas, burkānu sarīvē uz vidējās rīves, smalki visu sajauc. Veido tādu kā cilindru, liek uz cepešpannas un virsiņu nosmērē ar krējumu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 40 min.
Mājas rupjmaize
Sastāvdaļas
- Mājas rupjmaize
- 3 l rupjo rudzu miltu
- 1-1,5 l kviešu miltu
- 2 l ūdens
- 2 saujas ķimeņu
- ieraugs
- 50 g rauga
- ½ l līdz 0,8 l cukura
- 1 sauja sāls
Pagatavošana: 90 min.
2 litri rupjo rudzu miltu
2 litri ūdens – apm. 50 grādi silts
2 saujas ķimeņu + ieraugs - visu kārtīgi sajauc, uzber kārtu miltu un noliek siltumā pa nakti.
No rīta - liek ½ paciņu rauga vai nedaudz mazāk, ½ tējk. cukura (var iztikt arī ar ieraugu, raugu neliekot); ½ litru līdz nepilnam litram (kā labāk garšo) cukura; sauju sāls (ja milti sliktāki, tad sāls vairāk) + 2 litri miltu (1 litrs rudzu miltu un 1-1,5 litri kviešu miltu, labāk rupjos kviešu miltus). Kad mīkla samīcīta (ar pirkstu pavelkot, maliņas neiet kopā), tad 1-1,5 stundas raudzē siltā vietā.
Tālāk mīklu liek formās un tā 2- 2,5 stundas stāv formās, tad liek krāsnī.
Es pirmās 10 minūtes lieku 220 grādos, tālāk 190 grādos. Cep 1,5-2 stundas.
Izņemtu no krāsns pārsmērē ar ūdeni un pārklāj ar dvielīti.
Cepta siļķe marinādē
Sastāvdaļas
- 1 kg siļķes
- drusku miltu
- četri sīpoli
- etiķa esence
- dzeramais ūdens
Pagatavošana: 60 min.
Siļķi iztīra, atbrīvo no galvenās asakas, pārējās asakas izņem, cik pietiek pacietības. Novelk zivij ādu. Sagriež siļķi gabalos, apviļā miltos un liek uz pannas. Izceptu zivi kārto bļodā, pa virsu saliek ripiņās sagrieztus sīpolus un pārlej ar vārošu etiķa marinādi.