Koalīcijas partneri paziņos pēc valdības deklarācijas izstrādes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Lai gan sākotnēji izskanēja informācija, ka jau pirmdien tiks nosaukts iespējamais ceturtais koalīcijas partneris, valdības kodola veidotāji tomēr nesteigsies ar galīgā lēmuma pieņemšanu.

Tautas partijas (TP), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī Latvijas Pirmās partijas un «Latvijas ceļš» apvienības (LPP/LC) veidotā valdības kodola iekšienē patlaban nav pilnīgas vienprātības vairākos jautājumos, turklāt vispirms notiks darbs pie valdības deklarācijas izstrādes, tāpēc lēmums par konkrēta koalīcijas partnera pieaicināšanu tiks pieņemts bez liekas steigas.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis pēc koalīcijas padomes sēdes norādīja, ka šobrīd ir vairāki jautājumi, par kuriem arī koalīcijas iekšienē nav pilnīgas vienprātības: teritoriālā reforma, nodokļu politika, jautājumi par izdienas pensijām un citi. Valdības vadītājs uzsvēra, ka visdrīzākajā laikā tiks panākta vienošanās koalīcijas iekšienē, sākts darbs pie valdības deklarācijas un tikai tad koalīcijā tiks aicināts ceturtais sadarbības partneris.

«Vispirms nopietni jāpārrunā tie jautājumi, kur paši saskatām zināmu viedokļu dažādību. Sākotnēji nepieciešams deklarācijas pamats un vienošanās bāze. Pamatuzdevums ir uzrakstīt labu programmu nākamajiem četriem gadiem. Mums ir 51 balss, un tas ir vairākums,» sacīja ZZS pārstāvis Indulis Emsis. Vaicāts, kā koalīcija var strādāt pie valdības deklarācijas, ja ceturtais koalīcijas partneris vēl nav zināms, deputāts atbildēja, ka «tam nav nozīmes, mums ir 51 balss».

Arī LPP priekšsēdētājs Ainars Šlesers uzsvēra, ka TP, ZZS un LPP/LC ir 51 mandāts un lēmuma pieņemšanai par ceturto koalīcijas partneri ir pietiekami daudz laika, jo pašreizējais sasaukums strādās līdz 7. novembrim. «Darbu turpina esošais parlaments. Līdz ar to nav nekādu bažu par to, ka koalīcijas partneris vēl nav izvēlēts. Tas, par ko valdības deklarācijā vienosies trīs partijas, būs saistošs arī ceturtajai. Vairākumam ir izšķirošā nozīme,» sacīja Šlesers.

«Juridiski valdības veidošana vēl nav sākusies, tas notiks tikai pēc tam, kad Valsts prezidente nosauks jauno premjera amata kandidātu,» teica Kalvītis. Premjers norādīja, ka jāsāk aktīvs darbs pie deklarācijas skeleta izstrādes, ko attiecīgi varēs pielāgot ceturtā partnera vēlmēm un nostādnēm, kad tas tiks aicināts darbam valdībā. Iespēju, ka koalīciju varētu veidot trīs partijas, Kalvītis komentēt atturējās.

Jau ziņots, ka uz vietu koalīcijā pretendē divas partijas: «Jaunais laiks» un apvienība «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu