NATO sammits iegrožos Rīgu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

NATO sammitam, kas no 27. līdz 29. novembrim notiks Rīgā, paredzēti vēl plašāki drošības pasākumi nekā pagājušajā gadā ASV prezidenta Džordža Buša vizītes laikā. Sammita rīkotāji nosaukuši tās Rīgas zonas, kas sammita laikā tiks slēgtas. Drošības zonās varēs iekļūt tikai tie, kas tajās dzīvo vai strādā.

Sammita norises laikā tiek plānoti apjomīgi drošības pasākumi — dalībnieku brīva pārvietošanās, fiziskā apsardze un drošība, norises vietu apsardze pilsētā, jūrā un Latvijas gaisa telpā. Par drošību gādās deviņi tūkstoši policistu un NATO karavīru, aptuveni divi tūkstoši no iesaistītajiem būs no citām NATO dalībvalstīm. Gādāšana par drošību būšot līdzīga ASV prezidenta Džordža Buša vizītei Latvijā.

Tiem cilvēkiem, kas īrē vai nomā dzīvokli, vai dzīvo pie drauga, radinieka vai partnera drošības zonā bez īres vai nomas līguma, nepieciešams līdz 15. novembrim sazināties ar namu īpašniekiem, lai viņi līdz 15. novembrim varētu informēt Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienestu par īrniekiem, kas uzturas viņu īpašumos drošības zonā pa pastu Jēkaba ielā 10/12, Rīgā, LV-1811 vai pa faksu 7368706. Vēstulē jānorāda personas kods, vārds un uzvārds, datums un laiks, no kura līdz kuram persona atradīsies šajā dzīvoklī. Tiem cilvēkiem, kam nav tiesiska pamata atrasties drošības zonā, vajadzēs pamatot savu nepieciešamību tajā iekļūt. Privātpersonu autotransportam liegs iespēju iebraukt un pārvietoties drošības zonās. Auto varēs novietot tikai dzīvojamo māju pagalmos un garāžās.

No 27. līdz 29. novembrim drošības zonas noteiktas ap NATO sammita norises vietām un delegāciju viesnīcām Olimpiskā sporta centra rajonā (Grostonas, Tomsona, Zaubes, Nītaures, Mālpils un J. Daliņa ielā, Skankstes ielā no Mālpils līdz Zirņu ielai, Vesetas ielā no Sporta ielas, Ēveles ielā līdz K. Valdemāra ielai), Rīgas centrā (Arhitektu un Inženieru ielā, Elizabetes ielā no Tērbatas līdz K. Barona ielai, Alfrēda Kalniņa ielā no K. Barona līdz Marijas ielai, Merķeļa ielā no Brīvības bulvāra līdz Marijas ielai, Raiņa bulvārī no Brīvības bulvāra līdz Marijas ielai, Radio ielā no K. Barona līdz 13 .janvāra ielai, Basteja bulvārī no K. Valdemāra ielas līdz Aspazijas bulvārim, Aspazijas bulvārī no Basteja bulvāra līdz 13. janvāra ielai, Vaļņu ielā no Smilšu līdz 13. janvāra ielai, K. Barona ielā līdz Dzirnavu ielai, Brīvības bulvārī no Raiņa bulvāra līdz Elizabetes ielai, Audēju ielā no Vaļņu līdz Aspazijas bulvārim, Teātra ielā no Vaļņu ielas līdz Aspazijas bulvārim, Kaļķu ielā no Vaļņu ielas līdz Aspazijas bulvārim, Smilšu ielā no Vaļņu ielas līdz Basteja bulvārim).

Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks norādīja, ka cilvēki, kuriem būs jānokļūst drošības zonu teritorijā, dodoties mājās vai uz darbu, tiks ielaisti, uzrādot dokumentus. Viņš aicina iedzīvotājus deklarēties, lai neradītu liekas nesaskaņas, ierodoties pie drošības zonu posteņiem.

www.rigasummit.lv

Uz lidostu sammita dienās būs iespējams doties pa paralēlu ceļu, kurš autobraucējiem būs pieejams arī pēc sanāksmes. Lidosta strādās, taču noteikti tiks mainīti izlidošanas un ielidošanas laiki vairākiem reisiem. 

Cilvēki, kuri dzīvo drošības zonās un delegāciju vizīšu laikā atrodas mājās, tiek aicināti bez vajadzības neskatīties pa logu un noteikti to nedarīt ar binokli, jo drošības sargi novēros arī logus.

Satiksmes un kustības pārmaiņas Rīgā plānotas no 27. līdz 29. novembrim atsevišķos posmos Uzvaras bulvārī, Slokas ielā, Kalnciema ielā, Ķīpsalā, 11. novembra krastmalā, Eksporta ielā, Hanzas ielā, Skankstes ielā, Valdemāra ielā, Dzirnavu ielā, 13. janvāra ielā, Ulmaņa gatvē un Lielirbes ielā.

Visām juridiskajām personām, kas atradīsies drošības zonās sammita laikā, līdz 15. novembrim jānosūta drošības zonās strādājošo personu un izmantojamā autotransporta saraksts pa pastu uz Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienestu Jēkaba ielā 10/12, Rīgā, LV-1811 vai pa faksu 7368706. Šādā kārtībā tiks pieteikti darbinieki un autotransports slēgtajā zonā varēs iekļūt caur speciāli izveidotiem drošības kontrolpunktiem. Vēstulē  jānorāda juridiskās personas nosaukums, adrese, kontakta tālruņa numurs un pamatojums, kā arī jāiesniedz dati par personu — vārds, uzvārds, personas kods, amats (specialitāte), datums un laiks, no kura līdz kuram persona atradīsies darba vietā, kā arī par automašīnu — auto marka, krāsa, valsts numura zīme, datums un laiks, no kura līdz kuram auto nepieciešams atrasties drošības zonā.

Juridiskās personas, kas piegādā preci vai sniedz pakalpojumus klientiem, kas atrodas drošības zonā, jāiesniedz un jāsaskaņo personāla un transporta saraksti, iekļūšanas mērķis un apkalpojamās firmas nosaukums, kā arī preces vai pakalpojuma piegādes grafiks. Informācija tāpat jāiesniedz SVPDD. Klienti un apkalpojamās personas bez iepriekš minētajiem pamatojumiem drošības zonā netiks ielaisti.

Rīgas pilsētas sabiedriskais transports no 27. līdz 29. novembrim kursēs pēc brīvdienu grafika un ar izmaiņām maršrutos. Aptuveni nedēļu pirms sammita tiks sniegta pilnīgāka informācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu