Laulības emocionālie līkloči

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Cilvēki satiekas, iemīlas un visbeidzot apprecas. Laulība joprojām tiek uzskatīta par mīlestības pierādījumu.

Dzimtsarakstu nodaļās darbs neapstājas, un pasauli papildina aizvien jaunas sabiedrības šūniņas. Tiesa, statistika liecina, ka laulības katastrofāli bieži izjūk, nolemjot vienu vai abus bijušos dzīvesbiedrus ilgstošai depresijai.

Laulība, tāpat kā visa cilvēka dzīve, sastāv no pacēlumiem un kritumiem, no strīdiem un samierināšanās. Par pašu laimīgāko periodu jaunizveidotās ģimenes dzīvē zinātnieki uzskata medusmēnesi. Jo ilgāk tas turpinās, jo laimīgāka un stiprāka būs ģimene. Taču, ja pirmajā kopdzīves gadā dzīvesbiedri nav apmierināti ar savām attiecībām, laulība, visticamāk, izjuks.

Starp citu, tiem izturīgajiem, kuriem viegli izdodas pārvarēt visas pirmā laulības gada grūtības, nākamajos divos gados no savām ģimenes attiecībām nevajag gaidīt lielu pacēlumu un nepārtrauktus svētkus. Šo laiku lielākā daļa pāru pārsvarā pavada mierīgi. Zinātnieki šo emocionālo kritumu saista ar bērnu piedzimšanu un ikdienišķām sadzīves rūpēm, kas medusmēneša laikā atvirzās otrajā plānā.

Jūtu uzliesmojums dzīvesbiedrus gaida starp trešo un piekto ģimenes dzīves gadu, lai gan pēc tam atkal seko atsalums. Savukārt septītais gads attiecībām ir viskritiskākais. Tiesa, zinātnieki pētīja statistiski vidējo ģimeni, neņemot vērā atsevišķu pāru temperamentu.

Pētījums tika veikts Vācijā, aptaujājot 15 tūkstošus ģimeņu. Gandrīz visās novēroti vieni un tie paši simptomi. Pēc pirmajiem kopīgās dzīves gadiem vīrieši jutās apmānīti, savukārt sievietes kā mīnusus nosauca to, kas viņām iepriekš šķita plusi. Cilvēks ar stingru raksturu pārvērtās par augstprātīgu nekauņu, bet vērojošs laiskums beigās izrādījās parasts slinkums. Laulību emocionālā karte izrādījās drūma.

Tomēr nevajag satraukties, jo pētnieki nonākuši pie slēdziena, ka, neraugoties uz visām ģimenes dzīves grūtībām, laulība kopumā cilvēkiem nes laimi un pagarina mūžu. Apprecoties 25 gadu vecumā, dzīvesbiedri var cerēt, ka 40 gadu vecumā viņi jutīsies daudz laimīgāki par saviem ar ģimenes saitēm neapgrūtinātajiem vienaudžiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu