Konstatē pirmos gripas gadījumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Sabiedrības veselības aģentūras Virusoloģijas laboratorija šonedēļ konstatējusi divus saslimšanas ar gripu gadījumus. Saslimušie ir zīdainis un pieaugušais, kuri inficējušies ceļojuma laikā Eiropā. Šie ir pirmie šogad Latvijā konstatētie gripas saslimšanas gadījumi, un tie neliecina par iespējamu sākumu masveida saslimšanai ar gripu, jo saslimušie inficējušies ārpus Latvijas.

Pēc Sabiedrības veselības aģentūras gripas un elpceļu infekcijas slimību monitoringa datiem, šā gada pirmajā nedēļā Latvijas teritorijā nav konstatēts neviens gripas saslimšanas gadījums. Savukārt saslimšanas gadījumi ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām reģistrēti visā Latvijas teritorijā. Visaugstākais saslimstības līmenis ar AAEI tika reģistrēts Gulbenes reģionā, bet vismazāk ar AAEI slimoja Valmieras apkārtnē. Visbiežāk ar AAEI slimo bērni vecumā līdz četriem gadiem — 2243,5 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Divās iepriekšējās gripas sezonās 2004. un 2005. gada rudenī pirmie saslimšanas gadījumi ar gripu tika konstatēti novembra beigās. Pirmie gripas slimnieki parasti ir mazi bērni, kam nav nostiprinājusies imunitāte.

Gripas pazīmes

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga elpošanas orgānu vīrusu infekcija.

Gripas pazīmes ir:

  • pēkšņs sākums,
  • galvassāpes,
  • drudzis,
  • paaugstināta temperatūra,
  • kaulu laušanas sajūta,
  • aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus.

Salīdzinot ar citām infekciju slimībām, gripa atšķiras ar ātrumu, ar kādu tā izplatās, un izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu, kuru dēļ gripas epidēmijas laikā 2–5 reizes pieaug hospitalizāciju skaits un cilvēku vēršanās biežums pēc medicīniskās palīdzības.

Gripas epidēmijas laikā pēc iespējas mazāk jāapmeklē tādas vietas, kur uzturas daudz cilvēku, — sabiedriskais transports, teātris, kino, tirgus utt.! Regulāri jāvēdina telpas, tā samazinot gripas vīrusu daudzumu tajās. Dienas laikā pēc iespējas biežāk jāmazgā rokas, īpaši, ja bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem.

Uzturā pēc iespējas vairāk jālieto šķidrums — zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdens, kā arī produkti, kas satur fitokomponentus. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos, jāņogās. Lietojiet uzturā skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūnsistēmu.

Brīnišķīgs līdzeklis cīņai ar gripu ir ķiploks — tam piemīt baktericīdas un imūnstimulējošas īpašības. Nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši. Tāpēc jāēd daudz kivi, mežrozīšu augļi, kāposti, saldie pipari, apelsīni un greipfrūti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu