Draudzējas ar līdzīgiem, mīl atšķirīgos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Cilvēki tiecas izvēlēties draugus, kuri ārēji līdzinās viņiem pašiem, vēsta Kanādas zinātnieku pētījums. Tiesa, šis nosacījums neietekmē partnera izvēli romantiskām attiecībām vai laulībām, tāpat kā ārējā līdzība nenosaka pretējā dzimuma pārstāvju pievilcības līmeni.

Šī fenomena iemesls, iespējams, ir cilvēku apzināta vēlēšanās kontaktēties un uzticēties tiem, kuri viņiem atgādina ģimeni; iespējams, tāpēc, ka viņiem ir analoģiskas uzbūves gēni, uzskata pētījuma autore psiholoģe Liza de Brūna.

«Sejas, kas atgādina radiniekus, izskatās labvēlīgākas,» rezumē pētniece. Tomēr, izvēloties sev līdzīgo sabiedrību — šā vārda visās nozīmēs, cilvēkiem piemīt iekšēji psihofizioloģiski aizliegumi intīmu attiecību sākšanai ar radniecīgajiem.

«Uzticēties cilvēkiem ar tādiem pašiem gēniem un veidot ar viņiem draudzīgas attiecības, ir loģiski. Bieži vien sievietes izvēlas draudzību ar sev līdzīgām dāmām, bet stiprā dzimuma pārstāvji — ar sev līdzīgiem vīriešiem,» stāsta profesors Deivids Perrets.

«Taču gulēt ar tiem, kuriem ir līdzīgas sejas līnijas, nevajag. Lai radītu normālus un veselīgus pēcnācējus, nepieciešams maksimāls dažādu gēnu savienojums. Ne jau iegribu dēļ pirmatnējo cilšu priesteri aizliedza incestu, bet tāpēc, ka abiem vecākiem esošās vienādās DNS struktūras var izraisīt neskaitāmus fiziskus trūkumus un veselības traucējumus pēcnācējos.»

Galvenais bioloģisko sugu izdzīvošanas likums ir pastāvīga mainība. Ja nav kam un uz kurieni mainīties, tā vietā, lai pārgrupētu DNS struktūras, notiek to paplašināšanās; gala iznākums — izmiršana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu