Dienesta romāna spožums un posts

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Lielās aizņemtības dēļ dienesta romāni, spītējot visiem to trūkumiem, kļūst aizvien ierastāka parādība. Daudz laika pavadot darbā, cilvēki tur veido ne vien lietišķas, bet arī tuvas un intīmas attiecības. To rezultāts mēdz būt dažāds: laimīga kopdzīve, sabrukusi karjera, iegūti ienaidnieki u. c.

Dienesta romāni ir aktuāli teju visās darbavietās — gan lielos uzņēmumos, gan valsts iestādēs, gan mazos kantorīšos. Mūsdienās, kad aktuāla ir karjeras veidošana, cilvēki strādā aizvien vairāk, ļaujot darbam kļūt par dzīvesveidu. Ir tikai loģiski, ka lietišķi kontakti pārvēršas tuvās attiecībās. Iepazīšanās darbā kopā savedusi ne vienu vien pāri. Citiem attiecības ar kolēģi pārvērtušās ģimenes dzīvē, citam agrāk vai vēlāk tās dabiskā ceļā izjukušas, vēl kādam dienesta romāns beidzies neveiksmīgi, sabojājot gan personiskās, gan darba attiecības. Stāsti par dienesta romāniem ir tikpat dažādi, kā to beigas.

Jauna darbavieta spriedzes dēļ

Ievas attiecības ar kolēģi ilga 4 gadus un darbam neesot traucējušas. «Iespējams, tāpēc, ka mums katram bija savs kabinets un katram savi pienākumi, kas nepārklājās un nekrustojās. Darbā izturējāmies ļoti lietišķi, īpaši neafišējot savas romantiskās attiecības. Protams, kolēģi par tām zināja, bet nekādas piezīmes neizteica. Varbūt vienīgi pašā attiecību sākumā mūsu mīla nedaudz mazināja darba kvalitāti, jo vairāk laika gribējās veltīt kopīgām pusdienām, elektroniskām mīlestības vēstulēm un tamlīdzīgi.

Bet ar laiku iemācījāmies nodalīt darba un privāto dzīvi, līdz ar to nekādu problēmu nebija,» pieredzē dalās Ieva. Tiesa, viņu attiecības ar laulībām nebeidzās, jo pēc četru gadu kopdzīves abi izšķīrās. Kopīga darbavieta tajā neesot vainojama.

Mārtiņš ar Daci iepazinās, strādājot skolā. Viņš direktora vietnieks audzināšanas darbā, viņa — fizkultūras skolotāja. Lai gan attiecības netika īpaši afišētas, skolēnu un kolēģu tenkām un intrigām nebija robežu. Emocionālā spriedze izvērtās tik liela, ka attiecību glābšanas nolūkos Dace nolēma mainīt darbavietu. Tas izrādījās pareizs solis — pēc pāris gadiem abi apprecējās, un nu jau viņu 9 gadus ilgajā laulībā piedzimuši 2 dēli.

Tikai nejauciet lomas!

Šādu un līdzīgu stāstu ir tūkstošiem, bet viennozīmīgas atbildes uz jautājumu — vai pieļaujamas intīmas attiecības starp kolēģiem — nav. Psiholoģe Lūcija Rutka prāto, ka, no vienas puses, darbā būtu jābūt profesionālām, lietišķām attiecībām. Problēmas sākas, ja darba lietas tiek jauktas ar privātajām. Precīzāk — notiek sociālo lomu sajukums vai arī sociālās lomas tiek uztvertas neadekvāti.

Piemēram, cilvēkam grūti atdalīt lomas — nodaļas vadītājs un draugs. Galvenais ir nesajaukt šīs lomas un saprast, kura no tām kādu uzvedības modeli un kādu attieksmi pieprasa. Parasti savstarpējās attiecības cilvēkam ir ļoti būtiskas, tas ir intīms un svarīgs process, tāpēc izsauc ļoti daudz emociju. Bieži vien šī pārlieku lielā emocionalitāte sagādā problēmas ar paškontroli. Emocijas rodas ne tikai pārim, kas paralēli darbam veido vai jau ir uzsākuši attiecības, bet arī kolēģiem. Ir jābūt ļoti noturīgam pret kolēģu attieksmi, baumām, piezīmēm, asām reakcijām.

«No otras puses, mūsdienu cilvēks ļoti daudz laika pavada darbā, un kur gan citur viņam šīs attiecības veidot, ja ne darbā? Pētījumi pierāda, ka visnoturīgākās un ilglaicīgākās ir attiecības, kas izveidojušās kopīgas darbības rezultātā. Tas tāpēc, ka cilvēkiem ir līdzīgas intereses, līdzīgas vērtības, līdz ar to sarunu temati saprotami un tuvi. Ar prātu nav iespējams nodalīt darba un privātās attiecības.

Atbilde ir pašā cilvēkā — katram pašam jāapsver visi plusi un mīnusi. Labi, kamēr viss ir labi, bet, tiklīdz rodas pirmās problēmas, bieži vien cieš ne tikai abas puses, bet arī kolēģi, darba process un kvalitāte. Citreiz uzņēmumos ir kaut kādas konfidenciālas, neizpaužamas lietas, un tad tās dusmās tiek izpaustas. Situācijas ir dažādas,» norāda L. Rutka.

Konflikti rodas neizbēgami

Darba devēji dažādi vērtē dienesta romānus. Tas, ka cilvēkiem ir attiecības, vērtējams pozitīvi, jo iemīlējušies ir enerģiskāki, aktīvāki, tas nāk par labu arī uzņēmumam. Tomēr riska faktoru dienesta romānos ir daudz. It īpaši, ja dienesta romāns ir dažāda līmeņa darbiniekiem — tad neizbēgami rodas konflikti.

Riska avots mēdz būt arī viena līmeņa darbinieku pāris, piemēram, grāmatvedis, kurš glabā konfidenciālu informāciju, un viņa otrā puse, kurai ir iespējas to uzzināt un izpļāpāt kolēģiem. Ir gadījumi, kad, uzņēmumā veidojoties pārim, vadība piedāvā vienam no abiem karjeru veidot citur vai arī pārceļ uz citu, pavisam nesaistītu nodaļu, lai izvairītos no profesionāliem kontaktiem. Protams, netrūkst arī uzņēmumu, kur darbinieku mīlas dzīve vispār netiek ņemta vērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu