11 deputātiem draud sods

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Drīzumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūgs Saeimai izdot vienpadsmit deputātus administratīvai sodīšanai saistībā ar atrašanos interešu konfliktā, jo, pildot pienākumus, viņi par palīgiem pieņēmuši darbā savus radiniekus vai slēguši ar viņiem īres līgumus. KNAB administratīvā pārkāpuma lietas sāka 12. oktobrī un 15. oktobrī — aptuveni desmit mēnešu pēc tam, kad, reaģējot uz medijos sacelto ažiotāžu par iespējamo interešu konfliktu, tika ierosinātas attiecīgas pārbaudes.

KNAB sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Kurpniece «Neatkarīgajai» atzina, ka parlamentāriešu vārdus pagaidām atklāt nevarot, taču drīzumā informācija par administratīvo pārkāpumu lietām tikšot nosūtīta uz Saeimu un, ņemot vērā, ka tiks lūgta parlamenta atļauja deputātu administratīvajai sodīšanai, tad viņu vārdi arī taps zināmi.

Lai arī KNAB neatklāj, kuri ir tie deputāti, par kuru atrašanos interešu konfliktā sāktas administratīvās lietas, ņemot vērā publisko informāciju par deputātiem laikā, kad KNAB pārbaude tika sākta, var secināt, ka tādi ir gan koalīcijā, gan opozīcijā. Piemēram, sieva palīga statusā toreiz bija deputātam Augustam Brigmanim, Dzintaram Rasnačam, Imantam Kalniņam, māte — Vjačeslavam Stepaņenko, Staņislavam Šķesterim — bērni u. c. Savukārt dzīvokļus no radiem īrēja, saņemot par to kompensāciju no valsts budžeta, Leopolds Ozoliņš, Dzintars Zaķis un citi. Zaķis gan atzīst, ka iespējamo interešu konfliktu esot atrisinājis. «Tanī brīdī, kad sapratu, ka tas met aizdomu ēnu, ka tas var būt traktējams kā pārkāpums, uzreiz nomainīju dzīvesvietu,» viņš atzina. Taču deputātiem, kam gada sākumā kā palīgi tika algoti radi, saskaņā ar Saeimas informāciju situācija nav mainījusies.

Brigmanis turklāt pauž pārliecību, ka interešu konflikta šajā gadījumā nav, un, ja KNAB lems par sodu, viņš varētu arī tiesāties. «Kāpēc man nebija interešu konflikts iepriekšējos četrus gadus. Tad jābūt konsekventiem,» sacīja Brigmanis.

Ja deputātus administratīvai sodīšanai izdos, par sodu KNAB lems saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.30 pantu Par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu. Tas paredz naudas sodu no piecdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā. Kurpniece gan skaidro — tas nenozīmē, ka deputāti zaudēs amatu. Turklāt katra lieta tikšot izskatīta individuāli, līdz ar to arī sodi varot būt atšķirīgi.

Saeimas kanceleja līdz šim pieļāva deputātu radinieku pieņemšanu darbā par palīgiem vai īres līgumu slēgšanu ar viņiem, un šāda prakse bija iepriekšējās saeimās, par kurām pārbaudes KNAB gan nav veicis. Saeimas Kārtības rullī nav atrunātas radinieku algošanas iespējas vai iespējas slēgt ar viņiem īres līgumus. Taču KNAB norāda, ka to nosaka likums Par interešu konfliktu valsts amatpersonu darbā.

Deputāti, kam KNAB pārbaudes sākšanas brīdī radi bija algotie palīgi: Augusts Brigmanis (ZZS); Elita Brigmane (sieva); Visvaldis Lācis (ZZS); Dace Kriškāne (meita); Staņislavs Šķesteris (ZZS); Daiga Šķestere un Artūrs Šķesteris (bērni); Dzintars Rasnačs (TB/LNNK); Antra Krastiņa (sieva); Imants Kalniņš (TB/LNNK); Agra Kalniņa (sieva); Vjačeslavs Stepaņenko (LLP/LC); Ivonna Stepaņenko (māte).

Deputāti, kam KNAB pārbaudes sākšanas brīdī bija īres līgumi ar radiniekiem: Anatolijs Mackevičs (LPP/LC), Leopolds Ozoliņš (ZZS), Visvaldis Lācis (ZZS), Dzintars Zaķis (JL), Jānis Tutins (SC).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu