Uzmanību, hepatīts!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Hepatīts jeb aknu iekaisums ir izplatīta slimība. Patlaban atklāti astoņu veidu vīrusi. Tos visus apvieno spēja vairoties aknu šūnās un radīt aknu šūnu iekaisumu. Vairāk sastopamie ir B un C hepatīta vīrusi, kas izplatās ar asinīm.

Retāk Latvijā ir sastopams A hepatīts. Tas ir A hepatīta vīrusa ierosināts aknu iekaisums un izplatās ar inficēta ūdens, pārtikas vai netīru roku starpniecību.

B un C hepatīta infekcija izplatās ar asins kontaktu starpniecību. Tas nozīmē, ka cilvēki, kam veikta asins pārliešana (deviņdesmitajos gados, pirms sākta C hepatīta noteikšana), kas kādreiz lietojuši narkotikas, kam ir veikts tetovējums vai ķermeņa pīrsings, bijusi saskarsme ar asinīm darbā vai pat mājās, piemēram, izmantots drauga skuveklis vai zobu birste, un tā laikā iegūts savainojums, ir bijuši pakļauti riskam inficēties ar hepatītu.

C hepatīts 2007. gadā Latvijā atklāts gandrīz 1100 cilvēkiem. Šis skaits pēdējo piecu gadu laikā pieaudzis par 60%, bet, salīdzinot ar pagājušo gadu, — par 20%. Tomēr  pasaules prakse rāda, ka C hepatīta vīrusa nēsātāju skaits var sasniegt pat līdz 3% no valsts iedzīvotāju skaita, no kuriem 40% pastāv risks saslimt ar C hepatītu. Pasaulē ap 180 miljoniem cilvēku ir inficēti ar šo vīrusu.

Pret A un B hepatīta vīrusu ir vakcīnas, taču C hepatītam tāda joprojām nav radīta. Kopš 1997. gada novembra Latvijas imunizācijas kalendārā ieviesta obligātā jaundzimušo vakcinācija pret B hepatītu. Turklāt speciālisti iesaka šo vakcināciju veikt bērniem, kas dzimuši pirms 1997. gada, ārstniecības iestāžu darbiniekiem, kas ikdienā saskaras ar asinīm un citiem bioloģiskiem šķidrumiem, ģimenes locekļiem, kuru ģimenēs ir hroniska B hepatīta slimnieks vai B hepatīta vīrusa nēsātājs, intravenozo narkotiku lietotājiem, personām, kas bieži maina dzimumpartnerus, ceļotājiem, kuriem iespējams tiešs kontakts ar B hepatīta endēmisko rajonu iedzīvotājiem, kā arī tiem, kam ceļojuma laikā iespējama medicīnisko manipulāciju veikšana, pacientiem, kuriem ir biežas medicīniskās manipulācijas, personām, kas strādā vai uzturas kā pacienti ārstniecības iestādē garīgi slimiem cilvēkiem, personām, kas pārslimojušas C hepatītu u. c.

Latvijā vadošā medicīnas iestāde, kurā diagnosticē un ārstē visu veidu vīrushepatītu gan ambulatori, gan stacionāri, ir valsts aģentūra «Latvijas Infektoloģijas centrs». Tikai Infektoloģijas centrā ar C hepatītu sirgstošie pieaugušie pacienti no visas Latvijas var saņemt valsts apmaksātas kvalificētas ārstu hepatologu konsultācijas, laboratorisko diagnostiku un 75% apmērā kompensētu medikamentozu ārstēšanu, kā arī tiek veikta maksas vakcinācija pret A un B hepatītu. Pašlaik notiek jauna stacionāra ārstniecības korpusa būvniecība, lai kvalitatīvi uzlabotu hepatīta slimnieku diagnosticēšanu un ārstēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu