Latvijā turpinās gripas epidēmija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļā Sabiedrības veselības aģentūras akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringā gūtā informācija liecina, ka pagājušajā nedēļā Latvijā vidējā saslimstība ar gripu bija 266 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, tas nozīmē, ka pagājušajā nedēļā ar gripu slimoja aptuveni 6000 Latvijas iedzīvotāju.

Ar aizdomām par saslimšanu ar gripu slimnīcā pagājušajā nedēļā ievietoti 124 pacienti, no tiem 58 Daugavpilī, bet 49 Rīgā. Slimnīcā ārstējas arī trīs slimnieki ar gripas izraisītām komplikācijām. Tāpat kā iepriekš ar gripu slimo galvenokārt bērni vecumā līdz 15 gadiem, bet vismazāk slimo iedzīvotāji, kas vecāki par 65 gadiem. Ir samazinājies arī izglītības iestāžu apmeklējums: pagājušajā nedēļā bērnudārzus apmeklēja 65% audzēkņu, bet skolas — 83% audzēkņu.

Pagājušajā nedēļā gripas gadījumi reģistrēti lielākajā daļā Latvijas — 25 teritorijās no 31 monitoringā ietvertās, bet gripas epidēmija ir reģistrēta 15 teritorijās.

Atgādinām, ka gripas pazīmes ir šādas:

  • pēkšņs sākums,
  • galvassāpes,
  • drudzis,
  • paaugstināta temperatūra,
  • kaulu «laušanas» sajūta,
  • aizlikts deguns bez iesnām,
  • sauss, rejošs klepus.

Salīdzinot ar citām infekciju slimībām, gripa atšķiras ar ātrumu, ar kādu tā izplatās, kā arī slimības norises smagumu un izraisīto komplikāciju biežumu, kuru dēļ gripas epidēmijas laikā 2–5 reizes pieaug cilvēku vēršanās pēc medicīniskās palīdzības un hospitalizāciju skaits.

Ja cilvēks ir saslimis un viņam ir iepriekš minētie gripas simptomi, nepieciešams konsultēties ar savu ģimenes ārstu, kas nozīmēs atbilstošu ārstēšanu.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) speciālisti atgādina, ka gripas slimniekiem Rīgā un citās lielākajās pilsētās laikā, kad apmeklēt ģimenes ārstu nav iespējams, ir pieejami dežūrārsti. Nepieciešamības gadījumā dežūrārstu pieņemšanas laiki tiks pagarināti. Par dežūrārstu darbības vietām un pieņemšanas laikiem var uzzināt, zvanot uz VOAVA bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00, piektdienās — līdz plkst. 16.00).

Atgādinām, ka jau tagad tiek nodrošināta dežūrārstu pieejamība darbdienās no plkst. 15.00 līdz 21.00, sestdienās no plkst. 8.00 līdz 15.00 un svētku dienās no plkst. 8.00 līdz 15.00. Pārējā laikā pacientiem neatliekamo palīdzību sniedz neatliekamās palīdzības slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu