Kā sarunāties ar svešinieku

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Droši vien arī tev ir gadījies nokļūt pasākumā, kurā saproti, ka apkārt stāv vienīgi personiski nepazīstami cilvēki. Tev ir iespēja — pagriezties un lepni iet prom vai mēģināt iesaistīties sarunā. Nereti svarīgākais ir tikt pāri iedzimtajai kautrībai un spert soli pirmajai. 

Klausies!

Klausīšanās ir vissvarīgākā jebkuras sarunas daļa. Tev varbūt liekas, ka sarunas jēdziens ietver sevī runāšanas svarīgumu, taču neviena saruna neizdosies, ja abas puses izmisīgi domās, ko saka un ko teiks pēc brīža, nepievēršot uzmanību tam, kas tiek teikts. Ļoti bieži cilvēki neapzināti par labākajiem sarunu partneriem atzīst tos, kas ļauj viņiem runāt lielāko daļu sarunas laika.

Ievāc informāciju!

Ja iepriekš zini, kas būs citi cilvēki, kurus satiksi pasākumā, noskaidro kādus faktus par viņiem, kas palīdzētu sākt sarunu. Ja tie ir sabiedrībā zināmi cilvēki vai kādas konkrētas jomas profesionāļi, uzticamos interneta resursos noteikti būs ziņas par viņu darbību. Iespējams, viņiem ir bijuši kādi sasniegumi, jauni notikumi, par kuriem izteikt komplimentu. Tas ļaus vieglāk sākt ar viņiem sarunu. Tikai nepārspīlē — labajiem vārdiem jābūt patiesiem un ticamiem. Komplimentiem nevajadzētu būt pārāk personiskiem, piemēram, par cilvēka ārējo izskatu.

Runāt par laikapstākļiem nav pārāk oriģināli.

Uzdod jautājumus!

Parasti cilvēkiem patīk runāt par sevi — savu darbu vai mācībām, hobijiem, ceļojumiem, piedzīvojumiem, paust savu viedokli par publiskiem notikumiem. Mēģini saprast, uz kuru no uzdotajiem jautājumiem sarunas biedrs atbildēja vislabprātāk, un attīsti to. Vari jautāt konkrēti: vai jūs esat redzējuši jaunāko operas iestudējumu, un kā jūs to vērtējat?

Radi labu pirmo iespaidu!

Smaidi, uzdod tādus jautājumus, uz kuriem nevar atbildēt tikai ar «jā» vai «nē», un patiešām klausies. Nodibini acu kontaktu un uzturi to tik draudzīgu un pieklājīgu, cik vien vari.

Nedomā par sevi!

Ja nemitīgi domāsi, kā izskaties, vai gana graciozi turi vīna glāzi, vai skatiens ir ieinteresēts un kā esi piešķiebusi galvu, vai vēl ļaunāk — domāsi, ko citi domā par tevi, nevarēsi būt pietiekami atbrīvota sarunai. Iepazīstini ar sevi, nosaucot savu vārdu, sarokojies un tad fokusējies uz cilvēku, ar kuru runā.

Esi aktīva!

Klausoties liec sarunu biedram saprast, ka tevi interesē, ko viņš saka, uzturot acu kontaktu, ik pa laikam pamājot ar galvu vai iestarpinot sīkas frāzes, — tad runātājs sapratīs, ka arī tu piedalies sarunā. Koncentrējies uz šo vienu cilvēku un nemeklē ar acīm, vai pie apvāršņa neparādās kāds pazīstams cilvēks. Nedomā par nākamo sarunas pavedienu un nesaceri smieklīgas replikas, ja tādas pašas par sevi prātā nenāk.

Nestreso par vecumu!

Izrādās, ka kādā pasākumā esi jaunākā? Nebaidies — vecums nav šķērslis jauna sarunu biedra iegūšanai! Varbūt tieši pieredzējušais pasākuma viesis būs glaimots, ka viņš ieinteresējis gados jaunāku sarunu biedri, kas novērtē viņu un uzskata par interesantu sarunu biedru.

Nereti šādi veidot sarunu ir pat vieglāk, jo viņa pieredze sarunu veidošanā mērāma gadu desmitos un viņš ar smaidu palīdzēs tev tikt pāri pirmajam mulsumam, sākot sarunu. Labs veids, kā sākt sarunu, ir lūgt padomu.

Vispirms domā, tad runā!

Neaprunā klāt esošus vai neesošus cilvēkus, nestāsti baumas, neizsaki pieņēmumus, par kuriem pati neesi pārliecināta. Iespējams, sarunu biedrs labi zina, par ko tu runā, varbūt aprunātā persona ir viņa draugs vai pat ģimenes loceklis.

Nebaidies atzīties savā nezināšanā!

It īpaši, ja sarunu biedrs nāk no vides, kam nav sakara ar tavu pieredzi vai profesiju un ir eksperts savā jomā. Izmanto iespēju uzzināt ko jaunu, turklāt ikvienam patīk izmantot iespēju pamācīt citu vai atvērt acis uz lietām, ar ko kāds iepriekš nav saskāries. Klausies, pārjautā, ja nesaprati, — sarunu biedrs novērtēs tavu ieinteresētību.

Apdomā, pirms iebilsti!

Ja runātājs ir pateicis kādu nebūtisku lietu neprecīzi vai kļūdaini — labāk ignorē to, nekā aizrādi vai sāc garu izklāstu par to, kā tas ir patiesībā. Ja uzskati to par svarīgu, pieklājīgi izsaki savu viedokli. Pārdomā, vai ir vērts ielaisties karstā diskusijā, pēc kuras šķirsieties kā ienaidnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu