Baltkrievijā Āfrikas cūku mēris; jāuzmanās arī Latvijas cūkkopjiem (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Baltkrievijas rietumu daļā - Grodņas apgabala Čapunas ciematā, kas ir aptuveni 40 kilometrus no Lietuvas robežas -, mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, līdz ar to īpaši uzmanīgiem jābūt Latvijas zemniekiem - cūku audzētājiem - ne tikai attiecīgajos novados pierobežā, bet kopumā arī visā valstī.

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, Baltkrievijas veterinārais dienests ir ieviesis stingrus slimības kontroles pasākumus, tiek veikta cūku izkaušana un iznīcināšana, novietnes dezinfekcija, kā arī notiek pastiprināta uzraudzība meža cūkām.

Latvijā Latgales mežos nomedītās meža cūkas tiek laboratoriski izmeklētas ne tikai uz klasisko cūku mēri, bet izlases kārtā arī uz Āfrikas cūku mēri.

Lai nepieļautu mājas cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri, PVD cūku turētājiem atgādina: cūkas jātur iekštelpās un nedrīkst pieļaut to kontaktu ar mežacūkām, kā arī nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus. Tāpat cūku novietnē nav vēlams ielaist nepiederošas personas, vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu. Pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji, kā arī regulāri jāveic žurku iznīcināšana.

Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīga mājas un meža cūku infekcijas slimība, kas rada milzīgus ekonomiskos zaudējumus cūkkopības industrijai. Āfrikas cūku mēris nav ārstējams, un saslimšanas gadījumā ir jālikvidē viss ganāmpulks. Pret slimību nav izstrādāta arī vakcīna. Turklāt slimības uzliesmojuma gadījumā valstij tiek noteikti tirdzniecības ierobežojumi.

Āfrikas cūku mēris ir izplatīts Āfrikas kontinentā, taču slimība reģistrēta arī Gruzijā, Azerbaidžānā, Krievijas Federācijā, Ukrainā, kā arī konkrētās norobežotās zonās Itālijā.

Lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā ar pārtikas produktiem, privātpersonām, kas ieceļo Latvijā no trešajām valstīm, tostarp Baltkrievijas, ir jārēķinās ar pastiprinātu bagāžas kontroli, kuru veic muitas un robežsardzes darbinieki. PVD arī atgādina, ka patlaban no trešajām valstīm, tostarp Baltkrievijas, Eiropas Savienības teritorijā ir aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēts.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu