Piketā aizstāvēs iespējamo Vecrīgas LB veikala izlaupītāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēstures pētnieku biedrība (VPB) rīt, 5. februārī, plkst. 15 ir pieteikusi piketu pie Rīgas apgabaltiesas ēkas, kura laikā plānots aizstāvēt aizdomās par 13. janvārī Vecrīgā notikušo ielaušanos AS «Latvijas Balzams» (LB) veikalā aizturēto Ingu Zaharčenoku, aģentūru LETA informēja VPB valdes priekšsēdētājs Roberts Klimovičs.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas apgabaltiesā, rīt pusstundu pēc plānotā piketa sākuma — plkst. 15.30 — slēgtā tiesas sēdē paredzēts sākt skatīt sūdzību par Zaharčenokam iepriekš piemēroto drošības līdzekli — apcietinājumu.

Pēc VPB valdes priekšsēdētāja teiktā, patlaban apcietinātais Zaharčenoks ir viens no biedrības dibinātājiem, kā arī tās valdes loceklis.

«Mēs Ingu pazīstam kā ļoti atbildīgu un atsaucīgu biedru. Ingus ir iemantojis biedru uzticību un cieņu, jo ir organizācijas «dvēsele». Viņš aktīvi iesaistās visu biedrības pasākumu organizēšanā un vada VPB finanšu lietas,» teikts šodien izplatītajā VPB paziņojumā.

Kā skaidro organizācijas valdes priekšsēdētājs Klimovičs, VPB biedri Zaharčenoku pazīst «kā emocionāli stabilu un sociāli atbildīgu cilvēku, atturībnieku, kurš ir arī priekšzīmīgs ģimenes cilvēks un mīlošs tēvs savai mazajai meitiņai».

Zaharčenoks esot patriots. Pēc VPB sniegtās informācijas, aizdomās turamais savulaik piedalījies Daugavgrīvas cietokšņa un Litenes nometnes sakopšanas talkās, kā arī citos līdzīgos pasākumos.

Kā pastāstīja Klimovičs, Zaharčenoks savā rīcībā vienmēr esot balstījies uz likuma un ētisko normu ievērošanu, pieprasot to arī no citiem.

13. janvārī daudzi VPB biedri piedalījās Doma laukumā notiekošajā piketā, organizācijas valdes rīkotajā izmeklēšanā vēlāk esot konstatēts, ka Zaharčenoks ir bijis Vecrīgā, bet nekādas pretlikumīgas darbības nav veicis, skaidroja Klimovičs.

«Šī [VPB organizētā] izmeklēšana atklāja arī to, ka aizturēšanas brīdī Ingus atradies kāda sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma telpās Kaļķu ielas un Meierovica bulvāra stūrī un pirms tam ir iesaistījies nelielā vārdu apmaiņā ar policistiem. Esam uzzinājuši arī to, ka Ingus bijis skaidrā, un, pētot visus pieejamos video materiālus, nekur neesam manījuši Zaharčenoka kungu,» norāda VPB.

Organizācijas biedri uzskata, ka «šīs [Zaharčenoka] apcietināšanas motīvs ir varas atriebība un izrēķināšanās ar saviem pilsoņiem par to politisko pārliecību».

VPB nav saprotama motivācija, kāpēc aizdomās turamais jātur apcietinājumā, turklāt organizācijas biedri ir gatavi uzņemties galvojumu par Zaharčenoku, «ka viņš ieradīsies pie procesa virzītāja pēc pirmā uzaicinājuma un kā godīgs, likumpaklausīgs pilsonis izpildīs arī citus procesuālos pienākumus», skaidro Klimovičs.

Kā ziņots, 15. janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa apcietināja septiņas no Vecrīgā aizturētajām personām aizdomās par aktīvu piedalīšanos 13. janvāra nekārtībās Vecrīgā. Apcietinājums šīm personām tika piemērots kā drošības līdzeklis. Kopumā saistībā ar 13. janvāra grautiņu Vecrīgā Centra rajona tiesa todien izvērtēja astoņu personu drošības līdzekļus.

Viena no 15. janvārī apcietinātajām personām bija arī 1975. gadā dzimušais Zaharčenoks, kurš, pēc advokāta palīga Viļa Sruoģa teiktā, turēts aizdomās par 13. janvāra vakarā notikušo ielaušanos LB veikalā.

Zaharčenokam inkriminēta arī policijas transporta bojāšana, taču viņš savu vainu neatzīstot. Aizdomās turamais nenoliedz, ka 13. janvāra vakarā bijis Vecrīgā, taču minēto nekārtību izraisīšanā viņš neesot piedalījies, pēc Zaharčenoka apcietināšanas pastāstīja Sruoģis.

LETA jau ziņoja, ka par 13. janvāra nekārtībām Vecrīgā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 225. panta — par masu nekārtību organizēšanu, ja tās saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem un par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, ja tās izraisījušas iepriekšminētās sekas.

Saskaņā ar šo likuma pantu vainīgās personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem.

Par 13. janvāra grautiņiem Vecrīgā sāktas arī vairākas administratīvās lietas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu