Vīrietis — sievietes labākais draugs?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kāda lasītāja vaicā: «Ko nozīmē, ja vīrietis sievietei pasaka: mēs varam palikt tikai draugi… Vai ir iespējama draudzība starp vīrieti un sievieti?»

Kā nu tur bija tai nodrāztajā teicienā: «Sieviete — vīrieša labākais draugs…» Tad jau sanāk, ka nekādu problēmu! Tiesa, manās sieviešu smadzenēs uzrodas pretjautājums:

«Bet kā ar vīrieti, vai viņš var būt sieviešu labākais draugs?»

Ir sievietes, kam patīk draudzēties ar vīriešiem. Tāpēc, ka, draudzējoties ar vīriešu kārtas pārstāvi, viņām neienāk prātā gribēt ar viņu precēties vai izmantot viņu visādi citādi «kā vīrieti». Ja vīrietis ir mans draugs, tad es viņā novērtēju cilvēciskās īpašības, piedodu vājības un neuzstādu noteikumus. Piemēram, prasību 8. martā pasniegt tulpes, citādi nebūšu ar viņu mīļa un draudzīga.

Vai tad vīriešu un sieviešu attiecības ir iebāžamas tikai vienā vienīgā rāmī? Tikai seksuālas attiecības? Tikai precēto attiecības?

Ja vīrietis un sieviete pieskaitāmi domājošo būtņu kategorijai, tad jau viņiem ir tiesības savā starpā uzturēt draudzīgas attiecības bez viena vai otra dominantes..

Zinu jau zinu, daļa kungu sievietes uzskata par bezsmadzeņu būtnēm, kurām daba ierīkojusi atveri, kas tad ir tas vērtīgākais un vienīgā lietderīgi izmantojamā daļa… Tāpat daļa sieviešu uzskata, ka vīrieši tādi tupi radījumi vien ir, ar kuriem drīkst kontaktēties tikai bērnu uzturēšanai nepieciešamo līdzekļu iegūšanas sakarā.

Ja izslēdz tamlīdzīgu vienkāršotu un vienvirziena piegājienu pretējā dzimuma vērtēšanā, tad izrādās, ka mums līdzās pastāvošās dzīvās būtnes ar citādu hromosomu komplektu ir visnotaļ tīkamas, ja kontaktējas bez jebkādiem savtīgiem nolūkiem.

Tik tālu par lasītājas jautājuma otro daļu. Ar pirmo gan ir drusku sarežģītāk.

Mana pieredze rāda: ja kāds skaļi pauž glumo frāzi «mēs varam palikt draugi», tas nozīmē, ka viņš pūlas pārtraukt attiecības ar iespējami mazāku asins, piedodiet, asaru izliešanu.

Īstenībā ir skumji, ka daļa indivīdu vaiga sviedros pūlas degradēt draudzības jēdzienu. Viņi, tā sakot, labi zina, ka otrs atteiksies arī no visužēlīgi piedāvātās draudzības. Tā sakot, skābeklītis tiek piegriezts pamazām, līdz pametamais ar plašu vēzienu nogriež to skābekli pats sev pavisam:

«Draudzību es negribu, ja mums ir bijusi mīla (attiecības, laulība utt.)!» Tiesa, ir gan dzirdēti gadījumi, ka inteliģenti cilvēki, augsti vērtējot otra cilvēciskās kvalitātes, pēc intimitātes pārtraukšanas, saglabā draudzīgas jūtas visu mūžu.

Draudzība ir ļoti smalkas un kopjamas jūtas, es pat teiktu, vēl smalkākas par mīlestību. Tāpat gribu teikt, ka vīriešiem un sievietēm noteikti ir jādraudzējas neatkarīgi no tā, kādā statusā viņi viens otram ir bijuši pirms tam, ja vien viņi nemanipulē viens ar otru.

Tagad kārta jūsu komentāriem! Vai vīrietis un sieviete var draudzēties?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu