Krievi Jūrmalu nebūt nav izpirkuši

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Lai ko arī runātu par to, ka Krievijas iedzīvotāji aizvadītajos gados masveidā būtu izpirkuši Jūrmalas nekustamos īpašumus, pēc «Baltic Screen» pasūtījuma sagatavotie Valsts zemes dienesta dati uzskatāmi rāda, ka šis bijis tikai mīts — gan lielāko, gan vērtīgāko zemesgabalu īpašnieku pirmajos desmitniekos krievu oligarhus nemana, arī citu ārvalstu pilsoņi un kompānijas ir uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi.

Jūrmalas lielāko zemes platību īpašnieki

1. SIA «Rīgas meži»: 272,7 hektāri (kopējā platība) — 2,65 miljoni latu (kopējā kadastrālā vērtība).

Jaundibinātajai Rīgas pašvaldības mežu īpašumu pārraudzītājai arī Jūrmalas teritorijā pieder veseli 19 nekustamie īpašumi.

2. Slokas Evaņģēliski luteriskā draudze: 17,9 hektāri — 3,23 miljoni latu.

Pēc Valsts zemes dienesta datiem, Slokas luterāņu draudzei piederošo nekustamo īpašumu (kopskaitā 12) platība pērn nav mainījusies.

3. SIA «Rīgas ūdens»: 17,1 hektārs — 0,32 miljoni latu.

Rīgas pašvaldības ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumam Jūrmalā pieder tikai viens, toties pamatīgs nekustamais īpašums ar adresi Vārnukrogs 2104.

4. Valentīna Gulami: 16 hektāri — 2,67 miljoni latu.

Mazpazīstamajai uzņēmējai piederošās platības kūrortpilsētā saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem pērn pat nedaudz palielinājušās — par 2,37 hektāriem.

5. AS «Latvijas gāze»: 12,2 hektāri — 0,32 miljoni latu.

Latvijas gāzes apgādes monopoluzņēmums pēdējos divos gados nekādas darbības ar saviem 11 Jūrmalas nekustamajiem īpašumiem nav veicis.

6. Mārīte Lovčinovska: 11,2 hektāri — 0,09 miljoni latu.

Mazpazīstamā kundze savas Jūrmalas zemes platības gada laikā nav mainījusi, viņai joprojām pieder divi piecus un sešus hektārus lieli zemesgabali (tie abi pirms vairākiem gadiem saņemti dāvinājumā).

7. Dubultu Evaņģēliski luteriskā draudze: 8,8 hektāri — 0,76 miljoni latu.

Arī šī reliģiskā draudze pērn no saviem sešiem nekustamajiem īpašumiem neko nav pārdevusi.

8. SIA «Madims»: 8,6 hektāri — 0,94 miljoni latu.

2001. gadā dibinātajam uzņēmumam (īpašnieki — Igaunijas iedzīvotājs Viktors Levada un Latvijas iedzīvotāja Natalija Mironova), kurš pērn debitēja Jūrmalas lielāko zemes īpašnieku sarakstā, pieder 41 nekustamais īpašums — vairākums no tiem Bernātu un Grīvas ielā. Pēdējos gados uzņēmums aktīvi nodarbojies ar zemesgabalu sadalīšanu, lai tur realizētu nekustamā īpašuma attīstības projektu.

9. KS «Vaivari R.E.»: 8,5 hektāri — 2,85 miljoni latu.

«Capitolia Group» grupas uzņēmums, kurš nodarbojas ar vērienīga nekustamā īpašuma projekta attīstību Vaivaros, lielāko Jūrmalas zemes īpašnieku sarakstā parādās pirmo reizi.

10. Gints Lazdiņš: 8,1 hektārs — 2,06 miljoni latu.

Nekustamo īpašumu jomas darbonis, kurš plašāku vērību izpelnījies ar neviennozīmīgi vērtēto tiesāšanos pret ārzemju latvieti Leopoldu Sīpoliņu, šogad Jūrmalas lielāko zemes saimnieku sarakstā strauji «palecies» — no 24. uz 3. vietu.

Jūrmalas vērtīgāko zemes platību īpašnieki

1. SIA «Rīgas līcis»: 5,3 hektāri — 4,3 miljoni latu.

Nedaudz pārdēvētā SIA «Rīgas Līcis VN», kam pieder bijušās dziednīcas «Rīgas līcis» piecu hektāru platība.

2. SIA «Tenisa centrs Lielupe»: 5 hektāri — 4,28 miljoni latu.

Lielupes tenisa kortu juridiskā īpašniece, kas savukārt pieder Latvijas valstij Izglītības un zinātnes ministrijas personā un Latvijas Olimpiskajai komitejai.

3. Slokas Evaņģēliski luteriskā draudze: 17,9 hektāri — 3,23 miljoni latu.

Lai gan reliģiskā draudze savu īpašumu kopplatību pērn nav mainījusi, arī to kadastrālā vērtība ir tāda pati kā pirms gada.

4. KS «Vaivari R.E.»: 8,5 hektāri — 2,85 miljoni latu.
Teritorija Vaivaros, kur plānots attīstīt iespaidīgu nekustamā īpašuma projektu ar dzīvojamajām mājām un citām celtnēm, ir gana vērtīga.

5. Valentīna Gulami: 16 hektāri — 2,67 miljoni latu.

Jau pieminētā mazpazīstamā Jūrmalas lielākā zemes īpašniece, kuras kūrortpilsētas zemes platības pērn atkal pieaugušas.

6. SIA «Rīgas meži»: 272,7 hektāri — 2,65 miljoni latu.

Saraksta jaunpienācēja — jau pieminētā Rīgas pašvaldībai piederošo mežu platību juridiskā īpašniece.

7. SIA «Interhaus»: 5 hektāri — 2,63 miljoni latu.

Bijušā Jūrmalas domnieka Aleksandra Bašarina dēla (oficiāli) kompānija ir īpašniece ne tikai lielām, bet arī vērtīgām zemes platībām Jūrmalā.

8. Sergejs Jegorovs: 2,4 hektāri — 2,32 miljoni latu.

Jūrmalas dārgāko zemes platību īpašnieku saraksta jaunpienācējam kūrortpilsētā pieder divi 0,96 un 2,36 hektārus lieli zemesgabali.

9. Gints Lazdiņš: 8,1 hektārs — 2,06 miljoni latu.

Nekustamo īpašumu spekulants ticis ne pie tikai lieliem, bet arī vērtīgiem Jūrmalas īpašumiem (kopumā 13). Gada laikā to kadastrālā vērtība vien pieaugusi par vairāk nekā miljonu latu.

10. SIA «Jūras avots»: 2,3 hektāri — 2,05 miljoni latu.

Nekustamā īpašuma projektu kompānija, kura pieder Aizkraukles bankas līdzīpašniekam un valdes priekšsēdētājam Ernestam Bernim, kā arī kādam ofšoram «Trados LLC», gada laikā nekādus darījumus ar saviem Jūrmalas nekustamajiem īpašumiem nav veikusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu