Rietumāfrikā novērots Latvijā gredzenots zivjērglis (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Stomers/Latvijas Dabas fonds

Franču dabas fotogrāfam Patrikam Boruā Rietumāfrikā, Kotdivuārā, fotogrāfijā izdevies iemūžināt Latvijā gredzenotu zivjērgli.

Kā informēja Latvijas Dabas fonda pārstāve Daiga Brakmane, franču fotogrāfs Boruā savās fotogrāfijās iemūžinājis ziemojošu zivjērgli, kurš kā mazulis gredzenots ligzdā Latvijā, Alūksnē, Blakteskalna apkaimē, 2009.gada jūnijā.

Šis patlaban ir tālākais Latvijā gredzenota zivjērgļa atradums, jo no ligzdošanas līdz ziemošanas vietai attālums, mērot taisnā līnijā no Latvijas līdz Kotdivuārai, pārsniedz 6200 kilometrus, uzsvēra Brakmane.

Franču dabas fotogrāfs zivjērgli Kotdivuārā nofotografēja pagājušā gada martā un, tuvāk izpētot fotogrāfiju, palielinājumā izdevās nolasīt gredzena numuru. Vēlāk fotogrāfs sazinājās ar savu paziņu, un pēdīgi ziņa nonāca Eiropas Gredzenošanas centra rīcībā.

Pēc Boruā apraksta, viņš fotografējis putnus Kotdivuāras dienvidaustrumos, netālu no okeāna. Iepriekš viņa uzmanību piesaistīja zivjērglis, kas bieži vannojās kādā seklumā, un viņš pievērsās tā fotografēšanai. Vēlāk, izpētot fotogrāfijas izrādījās, ka pārmaiņus vannojas trīs dažādi putni. Viens no tiem bija Latvijas zivjērglis ar sarkanu gredzenu un baltu numuru 04 C, kuru no kvalitatīvās fotogrāfijas iespējams labi nolasīt.

Kā skaidroja Brakmane, šis Latvijas Dabas fonda "Zivjērgļu projekta" laikā pagaidām ir tālākais un nozīmīgākais putna atradums. "Zivjēgļu projekts" tiek veikts par labdarības portālā "Ziedot.lv" sabiedrības saziedotajiem līdzekļiem.

Projekta laikā tiek uzstādītas mākslīgas platformas koku galotnēs, lai risinātu problēmu, ka zivjērgļiem Latvijā trūkst piemērotu vecu koku ar labu pārskatāmību un piemērotu pamatni ligzdai. Patlaban jau 43 zivjērgļu pāri izmanto šādus mākslīgus ligzdu pamatus.

"Zivjērgļu projekta" darbinieki apkopo ziņas, meklē jaunas ligzdas un jau zināmajās pārbauda ligzdošanas sekmes. 2010.gadā no 112 pārbaudītajām ligzdām 51 sekmīgi izvesti mazuļi, kas ļauj ligzdošanas sekmes vērtēt kā labas. Kopā Latvijā ligzdo 180 līdz 200 pāri zivjērgļu.

Šī projekta laikā ligzdās tiek gredzenoti mazuļi, tajā skaitā ar krāsainiem gredzeniem, kas dažkārt ļauj tos nolasīt no attāluma, kā arī sadarbībā ar ihtiologu Jāni Pērli šogad tiks turpināti pētījumi par Latvijas zivjērgļu barības bāzes sastāvu, gan pētot barības atliekas, gan izmantojot digitālo kameru pie ligzdas.

Latvijas Dabas fonda pārstāve skaidroja, ka šis atradums demonstrē globālās saiknes, kas caur putniem saista ar ļoti tālām un eksotiskām valstīm. Tas pierāda - lai izprastu putna sugu, ir jāpārzina situācija gan tā ligzdošanas, gan ziemošanas vietās un migrācijas maršrutā.

Kotdivuāra atrodas Āfrikas rietumos. Tā ir aptuveni piecas reizes lielāka par Latviju ar vairāk nekā 20 miljoniem iedzīvotājiem. Ekonomiski Latvijai galvenokārt saikne ar Kotdivuāru ir kā kakao audzētāju. Kakao tiek izmantots šokolādes ražošanā. Pēc ANO valstu attīstības indeksa, Kotdivuāra ir 149.vietā pasaulē.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu