Kā pazīt smēķētāju?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/AP

Tabakas lietošanas radītie īstermiņa traucējumi veselībai

Tabaka satur dažādas kancerogēnas (vēzi izraisošas) vielas, kuras uzņemot rada tūlītēju asinsspiediena paaugstināšanos un asinsvadu sašaurināšanos. Tabakas smēķēšanas laikā izdalītā tvana gāze samazina skābekļa daudzumu asinīs, kas kopā ar nikotīna radītājām blakus parādībām rada traucējums organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai. Lielākais risks īslaicīgai tabakas lietošanai ir ātra atkarības rašanās no nikotīna, kas var iestāties jau pēc pirmo cigarešu izsmēķēšanas. Tas nozīmē, ka skolēns var kļūt atkarīgs arī pēc vienas cigaretes izsmēķēšanas. Jo smagāka šī atkarība, jo grūtāk tabakas lietošanu pārtraukt.

Tabakas lietošanas ilgtermiņa radītie traucējumi veselībai

Ilgstoša tabakas produktu lietošana var izraisīt smagas un hroniskas slimības. Tabakas lietošanas un nikotīna uzņemšanas process lielā mērā nosaka veselībai radīto kaitējumu. Cigaretes, cigāri, ūdens pīpes un citi smēķējami tabakas produkti var izraisīt dažādas plaušu, elpceļu slimības un vēzi. Šņaucamās un košļājamās tabakas lietošana izraisa mutes dobumu iekaisumu, asiņošanu, kakla, balsenes un rīkles vēzi. Neatkarīgi no tā, kā tiek uzņemtas kaitīgās un kancerogēnas vielas, tabakas lietošana ir atkarība, kas negatīvi ietekmē gan cilvēka koncentrēšanās spējas un fizisko aktivitāti, gan veselību kopumā.

Tabakas lietošanas simptomi:

bieža klepošana,
kakla iekaisums,
aizsmakums,
slikta elpa, pazemināta fiziskās slodzes veiktspēja,
novājināta imūnsistēma, kas izraisa biežu saslimšanu,
nespodri zobi un drēbes,
dzelteni pirksti,
vājināta smaržas un garšas uztvere,
aizdusa,
mutes, zobu smaganu iekaisumi un asiņošana.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu