Latvijā pirmais smagais cūku gripas gadījums

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Latvijā reģistrēts pirmais smagi saslimušais ar vīrusu H1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu, žurnālistus informēja Latvijas Infektoloģijas centra vadītājs Jāzeps Keišs.

Saslimusi ir kāda apmēram 50 gadu veca sieviete, kura oktobra otrajā pusē bijusi ceļojumā uz Kaļiņingradas apgabalu. Sieviete pirms tam nedēļu esot ārstējusies mājās, bet pašlaik atrodoties intensīvās terapijas nodaļā Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

Keišs teica, ka pagaidām Latvijā nav reģistrēta grupveida saslimšana ar šo vīrusu. «Ja parādīsies šādi gadījumi, tas arī liecinās par pandēmiskās gripas pieņemšanos spēkā,» piebilda infektologs.

Tāpat kā citviet pasaulē, arī Latvijā ir vērojama tendence, ka vīruss skar lielākoties gados jaunus cilvēkus, kas daļēji varot būt skaidrojams ar to, ka viņi iepriekš nekad nav slimojuši ar gripu un, iespējams, nav arī vakcinējušies, kā dēļ ir atvērtāki infekcijai.

LIC vadītājs arī apstiprināja, ka Infektoloģijas centram ir rīcības plāns gadījumiem, ja saslimušo skaits strauji palielinātos. «Ja līdz šim ar šiem slimniekiem strādā viena nodaļa, tad pašlaik jau esam atbrīvojuši vietas vēl vienā nodaļā gadījumam, ja slimnieku skaits strauji pieaugtu,» sacīja Keišs. Viņš arī piebilda, ka ārstniecības iestāde ir nodrošināta gan ar slimnieku ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem, gan preparātiem, kas nepieciešami mediķu pasargāšanai no saslimšanas.

Keišs uzsvēra, ka pašlaik tiek domāts arī par vakcīnu iegādi pret pandēmisko vīrusu, taču pagaidām vēl neesot skaidrs, vai valsts apmaksās šīs vakcīnas. Viņš norādīja, ka nesen veiktā iedzīvotāju aptaujā tikai 33% respondentu ir atbalstījuši ieceri tērēt valsts budžeta līdzekļus šo vakcīnu iegādei. Vienas vakcīnas cena ir aptuveni pieci lati.

Ceļotājiem Keišs patlaban neiesaka apmeklēt Ukrainu un Kaļiņingradas apgabalu, kur situācija saslimstības jomā ar H1N1 ir problemātiska. Savukārt gadījumos, kad no ceļojuma uz vīrusa skartajiem apgabaliem nav iespējams izvairīties, mediķis brauciena laikā un vēl aptuveni 7 līdz 10 dienas pēc tā iesaka lietot antivirālo preparātu «Tamiflu».

Līdz ceturtdienas pēcpusdienai Latvijā bija reģistrēti 53 saslimušie ar vīrusu H1N1. Vīruss skar augšējos elpceļus, tam ir raksturīga temperatūra, sauss klepus un sāpošs kakls, iespējama arī vemšana un caureja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu