VM nepietiekami informē par jauno gripu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Ja vakcīnas pret jauno gripu būs pieejamas, Latvija tās iegādāsies. Ja tam nepietiks līdzekļu, nodrošinās, lai tās būtu aptiekās, LNT rīta raidījumā «900 sekundes» sacīja Veselības ministrijas (VM) ierēdnis Juris Bundulis. 

To, vai vakcīnas ir drošas, skaidroja Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska: «Vakcīnas ir zinātniski pamatota lieta. Pasaules veselības organizācija apstiprinājusi trīs vakcīnas. Arī grūtniecēm jāvakcinējas, jo jaunā gripa ir 10 reižu bīstamāka par sezonālo.» Kozlovska norādīja, ka VM nepietiekami informē sabiedrību, tāpēc tā informāciju par jauno gripu un vakcīnām meklē internetā. Viņa arī uzsvēra, ka divreiz pieaudzis ģimenes ārstu apmeklētāju skaits.

Kozlovska paskaidroja, ka cilvēkus ietekmē homeopātijas un remantadīna reklāmas, taču nav pierādīts, ka tas palīdz ārstēties pret jauno gripu, tāpēc VM vajadzētu savu reklāmas rullīti sabiedrības informēšanai.

Bundulis sarunā norādīja: viņš negrib piekrist, ka VM neko nedara. «Mēs informējam sabiedrību. Ir normāli, ka cilvēki meklē informāciju internetā, bet ir briesmīgi, ka tā informācija ir maldinoša.»

Savukārt Paula Stradiņu Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Pauls Aldiņš ceturtdien no rīta intervijā Latvijas Radio sacīja, ka panika par jaunās pandēmiskās gripas AH1N1 jeb tā dēvētās cūku gripas izplatību Latvijā nav jāceļ, tomēr arī ignorēt to nedrīkst.

«Cilvēki ir slimojuši vienmēr un katru sezonu. Bijuši smagi slimnieki, katru gadu miruši cilvēki gripas dēļ. Līdzīgi ir arī šobrīd. Panika nebūtu jāceļ, bet nedrīkstētu arī to visu pilnīgi ignorēt. Jāseko līdzi tālākai notikumu attīstībai Latvijā, ko rādīs turpmākās dienas,» norādīja Aldiņš un piebilda: ja vienreiz jaunā gripa pārslimota, otrreiz ar to saslimt nevar.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu