Augstākais saslimstības līmenis ar «cūku gripu» novērots bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Šajā sezonā, salīdzinot ar iepriekšējām, gripas aktivitāte tiek novērota neparasti agri, kas ir izskaidrojams ar pandēmiskās gripas vīrusa strauju izplatīšanos visā pasaulē. Par to liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati.

Pēdējo divu nedēļu laikā saslimstība ar gripu strauji izplatījās gandrīz visā Latvijas teritorijā. Visaugstākā saslimstība tika novērota Latgalē – Rēzeknē un Daugavpilī.

Pagājušajā nedēļā ļoti strauji pieauga pacientu skaits, kuri vērsās pie ārsta ar gripu vai gripai līdzīgiem simptomiem – vidēji 424,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Minētais rādītājs, salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš, palielinājies četras reizes. Bez tam monitoringā iesaistītajās ambulatorajās iestādēs, pavisam 60 ģimenes ārsta praksēs, reģistrēti 1586,1 saslimšanas gadījumi ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām uz 100 000 iedzīvotāju.

Gripas epidēmiskais slieksnis pārsniegts Gulbenē, Daugavpilī, Jelgavā, Rīgā un Rēzeknē, bet pārējās monitoringā iesaistītajās pilsētās - Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Valmierā un Ventspilī - saslimstība ar gripu vēl nav sasniegusi ievērojamus apmērus.

11 slimnīcās, kas piedalās monitoringā, 2009.gada 47.nedēļā hospitalizēti 334 pacienti ar aizdomām par gripu, no tiem 175 bērni. Hospitalizēto pacientu skaits ar gripai līdzīgiem simptomiem, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, pieaudzis par 38%. Ar gripas izraisīto pneimoniju, kas ir biežākā gripas komplikācija, šajās slimnīcās hospitalizēti 16 pacienti, no tiem divi bērni vecumā līdz četriem gadiem.

Augstākais saslimstības līmenis ar gripu novērots bērniem, sevišķi vecumā no pieciem līdz 14 gadiem. Ļoti augsta saslimstības intensitāte bērniem reģistrēta Rēzeknē, Daugavpilī, Jelgavā, Gulbenē un Rīgā.

Ņemot vērā monitoringa datus un pēdējo nedēļu tendences, saslimstības augsta intensitāte un plaša izplatība tuvākajās nedēļās varētu saglabāties.

Monitoringa ietvaros informāciju regulāri sniedz 60 ģimenes ārsti un 11 stacionārās ārstniecības iestādes, 43 skolas un 35 bērnudārzi.

Latvijas Infektoloģijas centra epidemiologi atgādina: bez īpašas vajadzības nepameklējiet slēgtas telpas, kur pulcējas daudz cilvēku, regulāri mazgājiet rokas, īpaši pirms ēšanas, šķaudot un klepojot aizsedziet muti ar kabatas lakatiņu vai salveti un pēc tam to izmetiet, arī, ja nav kabatas lakatiņa, vienmēr aizsedziet muti un degunu; kad šķaudāt vai klepojat, aizsedziet muti ar apakšdelma mugurējo virsmu, nevis plaukstu, ja jūtaties saslimis, palieciet mājās un sazinieties ar savu ģimenes ārstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu