ASV un Dienvidkoreja sāk plašas militārās mācības, lai brīdinātu Ziemeļkoreju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV un Dienvidkoreja svētdien sāka plašus jūras kara spēku manevrus, kuru mērķis ir savaldīt Ziemeļkoreju, kas brīdinājusi par «neprognozējamām sekām», ja manevri tomēr notiks.

Četru dienu manevri, kuros piedalās arī ASV lidmašīnu bāzes kuģis «George Washington», sākās piecas dienas pēc tam, kad Ziemeļkoreja šokēja pasauli, apšaudot ar raķetēm Dienvidkorejai piederošu pierobežas salu un nogalinot divus jūras kājniekus un divus civiliedzīvotājus.

Vašingtona apgalvo, ka mācībām, kuras nokritizējusi arī Pekina, ir aizsardzības raksturs un tās tika plānotas ilgi pirms pagājušās nedēļas uzbrukuma. Spēka demonstrācijas mērķis esot dot savaldošu brīdinājumu Ziemeļkorejai.

Uz lidmašīnu bāzes kuģa «George Washington» 1,8 hektārus lielā pacelšanās un nolaišanās klāja var atrasties aptuveni 75 lidmašīnas un tam ir 5500 cilvēku liela apkalpe. Mācībās piedalās vēl vairāki ASV karakuģi.

No Dienvidkorejas puses mācībās piedalās seši karakuģi, arī «Aegis» klases eskadras mīnukuģis, divi citi mīnukuģi un fregates, kā arī pretzemūdeņu lidmašīnas, teica Dienvidkorejas bruņoto spēku Apvienotās štābu priekšnieku komitejas pārstāvis, gan neminot precīzu vietu Dzeltenajā jūrā, kur notiek mācības.

«Ja ASV ievedīs savu lidmašīnu bāzes kuģi Korejas Rietumu jūrā (Dzeltenajā jūrā), neviens nevar prognozēt iespējamās sekas,» sestdien vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra.

Ziemeļkoreja izvietojusi «zeme-gaiss» klases raķetes «SA-2» netālu no strīdīgās robežas Dzeltenajā jūrā, kas notēmētas uz Dienvidkorejas reaktīvajām lidmašīnām, kuras lido pie Ziemeļu demarkācijas līnijas, aģentūra «Yonhap» citē kādu avotu valdības aprindās.

Novecojušo padomju laika raķešu «SA-2» darbības rādiuss ir 8-30 kilometru. Starta laukumos Ziemeļkorejas rietumu piekrastē nogādātas arī raķetes «Samlet» un «Silkworm», kuru darbības rādiuss ir līdz 95 kilometriem.

Aizsardzības ministrija atteikusies komentēt šo ziņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu