Lagzdiņš skarbi par Zatlera vizīti Maskavā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Krievija neko nekad nedara tāpat, it īpaši attiecībā uz Latviju, jo valstu starpā nedominē cilvēciskas attiecības - draudzība vai naids, bet gan intereses, šodien intervijā «Rietumu radio» sacīja bijušais Saeimas deputāts, politiķis Jānis Lagzdiņš.

Viņa kopējais vērtējums par Zatlera vizīti Maskavā ir pozitīvs, taču raksturojot to, politiķis noteikti nelietotu tik skaļus epitetus kā «vēsturiska» vai «aukstā kara beigas».

«Krievija akceptēja šo vizīti tāpēc, ka vēlas izmantot šo kontaktu ar Valsts prezidentu un šķietamību, ka tiešām ir aukstā kara beigas, lai palielinātu savu ietekmi Latvijā. Krievija neko nekad nedara tāpat, it īpaši attiecībā uz Latviju, jo valstu starpā nedominē cilvēciskas attiecības - draudzība vai naids, bet gan intereses,» uzskata Lagzdiņš.

Viņš ir pārliecināts, ka Krievijas galvenā interese Latvijā ir gūt pēc iespējas lielāku ietekmi. «Zinot to, ka Latvijas prezidentam ir liela loma premjera kandidatūras nominēšanā, Krievija sarunās noteikti ir neoficiāli mēģinājusi dot kādus mājienus Zatleram, par to, ka Latvijā ir pienācis laiks iesaistīt lielajā politikā apvienību «Saskaņas centrs» (SC), kas ir atklāti promaskavisks spēks,» spriež eksdeputāts. Krievijas mērķis, viņaprāt, ir pēc iespējas ātrāk panākt to, lai SC kā Maskavas interešu pagarinājums Latvijā, ieņemtu vietu valdībā.

«Analītiķi Krievijā redz to, ka esošā valdības koalīcija nav mūžīga, redz [Ventspils mēra] Aivara Lemberga, manuprāt, diezgan agresīvo pozīciju valdībā, un es prognozēju, ka, tuvojoties prezidenta vēlēšanām, Krievija varētu mēģināt šo valdību šūpot, un tādējādi radīsies jautājums, vai SC nav ņemams valdībā,» uzskata Lagzdiņš, norādot uz lielo prezidenta lomu, ja šāda situācija izveidosies.

Krievijas vēlme panākt, lai Latvijas iekšējā un ārējā politika būtu pēc iespējas labvēlīgāka Krievijai, kā uzskata Lagzdiņš, ir loģiska. Politiķis uzsver, ka viena no Krievijas interesēm ir atgūt savu ietekmi zaudētajās kolonijās - Baltijas valstīs.

«Viens no līdzekļiem, kā to panākt, ir tāds, ka Krievija veicina savu uzņēmēju kapitāla ienākšanu Latvijā, tādējādi pārņemot kontroli pār Latvijas ekonomiku,» norāda Lagzdiņš, kā piemēru minot Krievijas ekspansiju uzņēmumā «Latvijas finieris».

«Sevišķi bīstamas ir Krievijas uzņēmēju investīcijas Latvijas medijos. Krievijas publiskā telpa Latvijā jau pamazām sāk dominēt, un var pienākt brīdis, kad lielā kaimiņvalsts varēs ietekmēt arī latviski runājošo iedzīvotāju sabiedrisko domu,» norāda Lagzdiņš.

Politiķis uzskata, ka gadījumā, ja Zatlers radīs Krievijai ticību, ka kaut kādā savas darbības periodā viņš par premjeru varētu nominēt personu, kura uzaicinātu valdībā arī SC, tad no Maskavas SC noteikti tiktu dota komanda atbalstīt Zatleru nākamajās prezidenta vēlēšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu